banner564

Kalavaç köyünde, 7. Gıbrızlı Kültür, Sanat ve Yaşam Etkinliği’ne halkın ilgisi yoğun oldu

Kalavaç köyünde, 7. Gıbrızlı Kültür, Sanat ve Yaşam Etkinliği’ne halkın ilgisi yoğun oldu
banner598

 Melin DOBRAN

   Kuzey Kıbrıs’ın örnek köylerinden Kalavaç’ta düzenlenen 7. Gıbrızlı Kültür Sanat ve Yaşam Etkinliği’ne halkın ilgisi yoğun oldu. 
   Köy meydanında kurulan tezgâhlarda organik ürünler başta olmak üzere, Kıbrıs’a özgü macunlar, pastelliler, börekler, tatlılar, kebaplar, gül suyu, pekmez, limonata çeşitleri ve el emekleri satışa sunuldu. 
   Stant kuran esnaf, Kıbrıs ürünlerini yaşatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kültürün unutulmaması gerektiğini söyleyen esnaf, “Kıbrıs’ımızın has ürünlerini tanıtmaktan mutluyuz, kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. 
   Satışlardan memnun kalan kalavaç sakinleri, festivallerin faydalı olduğunu söyledi. Yoğun katılımın olduğu festivalde vatandaşlar hem gezdi, hem de Kıbrıs ürünlerini yemenin tadını çıkardı.

Muhtar Meraklı’nın başarısı

   Başbakan Tufan Erhürman’ın da eşiyle birlikte ziyaret ettiği Kalavaç köyünün muhtarı Ömer Meraklı, festivalin başarılı olması için günlerce hazırlık yaptı.
   Osmanlı’dan kalma tapulu araziler üzerinde yaşayan köy halkı, daha çok organik tarım ürünleriyle geçiniyor.
   Diyalog’a konuşan Muhtar Meraklı, halkın ilgisinden son derece memnun olduğunu söyledi ve “güzel ülkemizi temiz tutmaya özen gösterelim” dedi.


********

Kalavaç, Adanın her yerinden misafir ağırladı
Esnaf:Çok memnunuz

Birsen Sütçüoğulları
“Ben festivale Serdarlı köyünden katılıyorum. Festivalde satmak için lokma ve Şam işi yapıyoruz. Her festivale katılıp, Kıbrıs’ı geziyoruz. Havanın sıcak olmasına rağmen, beklediğimiz kalabalığı gördük. Halk da biz de sıcak havada zorlandık ama ne yapalım. Allah’a şükür satışlarımız iyi gitti. Lokma ve Şam işi zaten festivalin vazgeçilmezidir, herkes mutlaka alır.”

Menteş Zaman
“Festivalde satmak için ytong taşından, tabla, değirmencik, fırıncık, tütsülük ve havanlar yaptık. Hepsini de babam yaptı, hep oymadır. Eskiden ne kullanılırsa, şimdiki gençlere gösteriyoruz ve satıyoruz. Kıbrıs kültürünü öğrensinler. Kültürümüzün nesilden nesile geçmesi için uğraşıyoruz. Satışlarımız ise idare ederdi. Diğer festivallere göre Kalavaç köyüne katılım iyi durumdadır.”

Feza Deviren
“Festivalde satmak için çok çeşide girmedim. Has pilavunamdan hazırladım. Hem de nor ile değil, normal talar peyniri ile yaptık. Bunun yanında sini katmeri, sac katmeri, hellim, nor, kıyma ve patates böreği de hazırladık. Hepsi de emektir. Hiç hazır bir şey yoktur. Kalavaç festivali her zaman güzel olur, katılım da yoğun olur. Havanın sıcak olması biraz bizi etkiledi ama yine de memnunuz.”

Birsen Şeren
“Festival için pastelli, üzüm sucuğu, limonata ve palüze hazırladık. Satışlar çok iyi değildi, sanırım ayın ortası olmasından dolayıdır. Satışa sunduğum ürünlerin hepsini ben hazırladım. Festivale katılan güzel bir kalabalık var ama insanların alım gücü az diye beklenen satış olmadı. Yine de burada olmaktan ve festivale katılmaktan oldukça memnun ve mutluyuz.”

Sevgül Davulcu
“Ben Kalavaç köyünde yaşıyorum. Festival için zeytinli, hellimli, pilavuna, ekmek, çörek ve gollifa yaptık. Çok şükür satışlar iyi gitti. Halkın ilgisi var ama sanki saat saat kalabalık bir azalıp, bir artıyor. Köyümüzde her sene yapılan festivaller çok güzel oluyor. Bizim kültürümüze özgü ürünleri tanıtmaktan gurur duyuyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner473