banner564

Gözü Maraş’ta

Anastasiadis “Türkiye, Kıbrısla ilgili açıklamalarını eyleme döksün”dedi

Gözü Maraş’ta
banner598
    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, önceki gün, BM Genel Kurulu toplantısında konuştu ve Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs’ın Orta Doğu’daki olaylarda üstlenebileceği rol ve doğal gaz gibi birçok konuya değindi.
   Fileleftheros gazetesi: “Rol ve Stratejik Öneme Sahibiz – Başkan BM Kürsüsü’nden Ülkenin Avantajlarını Ortaya Koydu” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın jeostratejik konumunun önemine vurgu yaptığını, Kıbrıs sorununda ise, Türkiye’ye açıklamalarını eyleme dökme çağrısında bulunduğunu yazdı.
   Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün parametrelerine değindi ve Türkiye’ye Kıbrıs sorununun çözümün çabalarına “sadece teoride değil pratikte ve özlü eylemlerle katkı koyması” çağrısında bulundu.
   Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde iyi niyet göstermeleri gerektiğini iddia eden Anastasiadis, kapalı bölge Maraş önerisini kastederek, bunun en iyi kanıtının kendisi tarafından sunulan Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) kabul edilmesi olacağı iddiasında bulundu.
   Anastasiadis, kendisi için Kıbrıs sorununun tek bir çözüm planı olduğunu, bunun da “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güvenlik Konseyi kararları ve Doruk Anlaşmaları’nda öngörüldüğü üzere, tek egemenlik, uluslararası yasal temsiliyet ve vatandaşlığa sahip, siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki kesimli federasyona dönüşümü olduğunu” savundu.
    Konuşmasında müzakere sürecine de değinen Anastasiadis, tarafların ortak açıklamasının ardından Kıbrıs sorununun tüm başlıklarına ilişkin bütünlüklü önerilerin müzakere masasına sunulduğunu belirterek, “şu anda, çabalarımızın kalıcı ve sürekli bir çözüme gidecek yolu açmak amacıyla görüş ayrılıkları arasında köprü kurulmasına yoğunlaştığı aşamaya vardık” şeklinde konuştu.
    Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolüne de değindiği konuşmasında, AB ülkesi olarak “gizi gündemi olmayan, dürüst bir arabulucu şeklinde nitelendirildiklerini” iddia etti ve Güney Kıbrıs’ın bölgede üstlenebileceği rolü hatırlatmış oldu.

Bölgenin stratejik önemi arttı
    Konuşmasında Akdeniz’deki doğal gaz yataklarına da değinen Anastasiadis, doğal gaz yataklarının keşfinin “bölgenin stratejik önemini arttırdığını ve enerjinin bölgede daha geniş bir işbirliğine ve dolayısıyla da barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını” savundu.
    Anastasiadis, bu amaca katkı koymaya ve doğal gaz üreten komşu ülkeleri yakınlaştırmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
     Konuşmasında geçtiğimiz gün Suriye’den kaçak mültecileri taşıyan ve batma tehlikesi geçiren gemiye yönelik kurtarma operasyonuna da değinen Anastasiadis, “terörizmle, insan ticaretiyle mücadelede, toplu imha silahlarının ticaretinde ve insani yardım hareketlerinde ön saflarda olduklarını” öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473