banner564

92 kişi öldü

Kızıl Ordu Korosunu taşıyan Rus Savunma Bakanlığı'na ait uçak Karadeniz üzerinde düştü

92 kişi öldü
banner598
Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Soçi kentinden Suriye'nin Lazkiye şehrine giden Rusya Savunma Bakanlığı'na ait uçak dün Karadeniz'e düştü. 8'i mürettebat, 92 kişinin yer aldığı uçağın enkazı Soçi sahiline bir buçuk kilometre uzaklıktaki alanda 50 metre derinlikte bulundu. Moskova'dan havalanan Tu-154 tipi uçağın Soçi'de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye'ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Rusya'nın Suriye'deki Himeymim üssünde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu.

"Kurtulan olmadı"
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Karadeniz'de düşen Tu-154 tipi Rus uçağında bulunan 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyurdu. 
Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Savunma Bakanlığına ait Tu-154 tipi uçağın saat 05.25'te Soçi'deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. Arama kurtarma çalışmalarında 10 kişinin cesedine ulaşıldı.

Putin bilgilendirildi
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kazaya dair gelişmelerle ve kurtarma operasyonuyla ilgili düzenli olarak bilgi verdiğini ifade etti. Putin kazayla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

64 Kızıl Ordu Korosu üyesi bulunuyordu
Rusya Savunma Bakanlığı uçaktaki yolcuların listesini açıkladı. Listeye göre uçakta bulunana yolcuların çoğunluğu Kızıl Ordu Korosu üyelerinden oluşuyor. Uçakta dünyanın en ünlü korolarından biri olan Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 kişi bulunuyordu. Geriye kalan 28 kişiyi ise sekiz mürettebat, dokuz medya temsilcisi, sekizi asker 10 Rus hükümeti görevlisi ve bir de uluslararası yardım kuruluşu olan Fair Aid'in üyesi bulunuyordu. 

"Doktor Liza" da uçaktaydı
92 kişi arasında 'Doktor Liza' adıyla bilinen, Ukrayna ve Suriye'de sivillere yönelik yardımlarıyla tanınan Doktor Elizaveta Glinka, Kızıl Ordu Korosu Sanat Yönetmeni Aleksandr Halilov ve Savunma Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Anton Gubankov da var. 2010 yılında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynzki Katyn Katliamı'nın 70. yıldönümü için Varşova'dan Rusya'nın Smolensk şehrine gidirken kendisini ve eşini taşıyan Tu-154 tipi uçağın düşmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Kazada toplamda 97 kişi ölmüştü.

39 kez düştü
Karadeniz'e düşen Tupolev-154 uçağı 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor. Tupolev-154'ler 1968 yılından beri 39 kere düştü. 

Başbakan Yıldırım'dan taziye mesajı
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Rus uçağının Karadeniz üzerinde düşmesi sebebiyle Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev'e doğrudan bir taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2016, 08:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473