banner564

Birkaç gün süre istedi

Barzani, "Petrol sorunu, bizimle Bağdat arasındadır. Bunu, anayasal sınırlar içerisinde kalarak çözeceğiz" dedi

Birkaç gün  süre istedi
banner598

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, petrol ihracına Türkiye, ABD ve diğer komşu ülkelerin destek verdiğini belirterek, "Petrol sorunu, bizimle Bağdat arasındadır. Bunu, anayasal sınırlar içerisinde kalarak çözeceğiz" dedi. 

Saad Abdullah Konferans Salonu'nda, IKBY Parlamentosu ile Irak Parlamentosu'ndaki Kürt milletvekilleriyle bir araya gelen Barzani, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki görüşmelerden milletvekillerini bilgilendirdiklerini söyledi. 

Bağdat hükümetiyle yaşanan sorunların bir benzerinin 2005 yılında yaşandığını hatırlatan Barzani, "O dönem Kürt parlamenterler, yeni anayasa yazılırken 5 ay boyunca Bağdat'ta kalarak çalışmalara katıldılar. Bağdat ile petrol ve bütçe konusunda yaşadığımız sorun birkaç gün içerisinde çözülecek bir mesele değildir" şeklinde konuştu.  

Barzani, bir soru üzerine bölgedeki petrolün ucuz satıldığı iddialarını reddederek"Kürdistan petrolünün tek katresini, dünyadaki fiyat standardının altında satmıyoruz" diye konuştu. 

 

Yeni hükümeti kurma çalışmaları

Barzani, yeni hükümet çalışmalarıyla ilgili ise 8.'inci kabineyi oluşturmanın zorluklarına dikkat çekerek, özellikle bakanlıkların paylaşımı konusunda partiler arasında bir uzlaşmaya varamadıklarını ifade etti. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olarak tekliflerini Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran'a ilettiklerini aktaran Barzani, koalisyon hükümeti için diğer partilerle de temasa geçeceklerini kaydetti. 

 

Maruf: "SOMO'nun denetimi reddedildi"

Toplantıya katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan hükümetinin şeffaflığını göstermek için bakanlar ve milletvekillerini bir araya getirdiğini" söyledi. 

Neçirvan Barzani ve Aşti Havrami'nin parlamenterleri bilgilendirdiğini anlatan Maruf, "Barzani, konuşmasında Irak'tan ayrılmaya niyetleri olmadığını, anayasa içinde kalarak haklarını arayacaklarını söyledi. Barzani, bazı milletvekillerinin soruları üzerine Türkiye'nin yüzde yüz kendileriyle birlikte olduğunu, yaşanan mevcut sorunun Bağdat ile Erbil arasında olduğunu ifade etti. Barzani ve Aşti Havrami, Irak'ın bütün petrol satışını kontrolünde bulunduran SOMO şirketinin, Kürdistan petrolünün denetimini tamamen kontrolüne almasına karşı olduklarını, söz konusu şirketin sadece gözlemci statüsüyle bölgede faaliyet gösterebileceğini dile getirdiler. Milletvekilleri de bu yönde görüşlerini bildirdiler" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Goran milletvekillerinin suçlamaları

Toplantıda Goran milletvekillerinin, IKBY hükümetini şeffaf davranmamakla suçladığını aktaran Maruf, şöyle devam etti:

"Goran milletvekilleri, gelişmelerden haberdar olmadıklarını, anlaşmaların gizli tutulduğunu ve SOMO şirketinde neden Kürdistan hükümetinden bir temsilci olmadığını dile getirdiler. Barzani, mevcut toplantıya işaret ederek, Kürdistan hükümetinin yeterince şeffaf davrandığını söyledi."

KDP listesinden Irak Parlamentosu Milletvekili Necibe Necip ise toplantıda "Bağdat hükümetiyle çözüm nasıl sağlanır" sorusuna cevap aradıklarını, sonuç almak için çaba gösterdiklerini kaydetti. 

Petrol üretimi ve satışının, Kürt yönetiminin anayasal hakkı olduğunu savunan Necip, Türkiye ile yaptıkları petrol anlaşmalarının Irak halkının faydasına olduğunu vurguladı. 

Irak Parlamenteri Dr. Fırsat Sofi de Barzani ile gerçekleştirdikleri toplantıda petrol satışı, 2014 bütçesi ve peşmergelerin maaşı konularını görüştüklerini aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 03:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474