banner564

Covid-19 ölümlerinin nedini kan pıhtılaşması

Tüm Covid-19 ölümlerinin altında herkeste aynı neden yattığı belirtildi

Covid-19 ölümlerinin nedini kan pıhtılaşması
banner598

İngiliz bilim insanları yeni tip Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden hastalarının otopsilerinde geniş çaplı bir çalışma yürüttü. Araştırmada, Covid-19 nedeniyle ölen herkesin kan pıhtılaşması nedeniyle durumunun kötüleştiğini ve bu nedenle yaşamını yitirdiği belirtildi. İngiltere’nin önde gelen bilim insanlarından biri yeni tip Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden her hastada kan pıhtılaşması meydana geldiğini öne sürdü. Imperial College London'da bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Profesör Graham Cooke, Covid-19  yenik düşmüş hastaların otopsilerini inceledi. Sonuçlar, tüm Covid-19 hastalarda bir tür tromboz(kan pıhtılaşması)  bulunduğunu çok net bir şekilde gösterdi.
Profesör Cooke, trombozun her ölümün doğrudan nedeni olmadığını, ancak bulguların yeni tip Coronavirüs’ün  vasküler komplikasyonlara (damar hastalıkları) neden olduğu teorisini desteklediğini söyledi. Coronavirüs, akciğerlere saldıran bir solunum hastalığı olarak kabul edilmesine rağmen, ciddi vakalarda kalp, beyin, böbrek gibi diğer organlara zarar verebiliyor.
Cooke, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Baktığımız her hastanın vücudunun herhangi bir yerinde tromboz bulgusu olduğunu açıkça gösteren çok büyük bir otopsi serisi gerçekleştirdik. Açıkçası, hastada trombozun nerede görüldüğü biraz şansa bağlı. Koroner trombozu (kalp damarında kan pıhtısı) ve vasküler trombozu (genellikle damarda kan pıhtısı) olan hastalar gördük” ifadelerini kullandı.

Kan pıhtılaşması neden oluyor?
Daha önceki çalışmalarda, bilim insanları her üç ağır Covid-19 hastasından birinde onların ölümüne neden tehlikeli kan pıhtıları geliştirdiklerini açıklamıştı. Pıhtılar, akciğer, kalp, beyin gibi büyük organlara ulaşır ve kan akışını keserse kalp krizi, felç, organ yetmezliği ve emboliyi tetikliyor.
Bununla birlikte, araştırmacılar, virüsün neden kan pıhtılarına neden olduğunu çözememiş olsa da bununla ilgili 3 ana teori bulunuyor.
Sitokin fırtınası' ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı, Coronavirüs hastalarının ölümündeki en önemli etken olarak kabul ediliyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474