banner564

Davos toplantıları devam ediyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 30 yılı aşkın süredir kapalı olan ABD'nin Tahran Büyükelçiliğinin yeniden açılabileceği sinyalini verdi.

Davos toplantıları devam ediyor
banner598

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısına katılan Ruhani, İsviçre devlet televizyonu RTS'ye verdiği mülakatta, ABD elçiliğinin açılıp açılmayacağı sorusuna "imkansız değil" cevabını verdi. Ruhani, "İran halkının haklarına saygı gösterilmelidir. Amerika'nın eylemleri olumlu olursa cevabımız olumlu olacaktır" dedi.

Tahran'daki ABD Büyükelçiliği, 4 Kasım 1979'da bir grup öğrenci tarafından basılmış ve 444 gün işgal edilmişti. Esir alınan 52 elçilik çalışanını kurtarmak için ABD'nin askeri operasyonu başarısızlıkla sonuçlanmış, İran 20 Ocak 1981'de elçilik çalışanlarını serbest bırakmıştı.

Ruhani, forumda yaptığı konuşmada ise ülkesinin önümüzdeki 30 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmeyi hedeflediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 Daimi Makrobet Üyesi ve Almanya'yla (P5+1) nükleer müzakerelerde sağlanan anlaşmanın uygulanmasıyla Batıyla ilişkileri normalleşeceğini belirterek bu konuda güçlü siyasi iradeye sahip olduklarını vurguladı.

Geçmişte ve gelecekte nükleer silaha sahip olmayı asla arzulamadıklarını kaydeden Ruhani, uluslararası kurallara uygun şekilde barışçıl nükleer faaliyetlerinin süreceğini, enerji ve tıbbi kullanım için nükleer teknolojiden vazgeçmelerinin sözkonusu olmadığını ifade etti.

Suriye konusuna da değinen Ruhani, ''Suriye krizinde tek çıkış ve en iyi çözüm, özgür ve adil seçimlerin yapılmasından geçiyor. Seçimden çıkacak her türlü sonucu kabul etmeliyiz. Ülkenin kaderinin dış güçler tarafından belirlenmemesi gerekiyor'' dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 02:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473