banner564

“Değişim zamanı”

İran’da gösteriler şiddetini artırdı 12 kişi hayatını kaybetti, ABD Başkanı Trump protestolara destek açıklaması yaptı

“Değişim zamanı”
banner598
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, protestoların ve göstericilere müdahalelerin şiddetlendiği İran'da hükümetin eleştiri ve protestolara alan açması gerektiğini söyledi. Yaşananların ardından ABD Başkanı Trump, Twitter'da göstericileri destekledi ve "Değişim zamanı" mesajını paylaştı.
İran’daki gösterilerde toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İran devlet televizyonunun geçtiği son dakika haberinde ekonomi protestolarında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye yükseldiği ifade edildi.
Öte yandan 400’den fazla kişinin de gözaltında olduğu açıklandı. İran’da 2009 yılından bu yana en büyük protesto gösterileri yaşanıyor.

Trump’tan değişim açıklaması
Yaşananların ardından Trump Twitter’da bir mesaj atarak hem Tahran yönetimini hem de Obama dönemini topa tuttu. Trump, “İran Obama döneminde yapılan rezil anlaşmalara rağmen her açıdan çöküş yaşıyor. İran halkı yıllardır baskı altında. Gıda ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran’ın zenginliği de yağmalanıyor. Değişim zamanı geldi!” mesajını paylaştı.

Ruhani’den çağrı
İran ajanslarının aktardığına göre Pazar akşamı kabine toplantısında konuşan Ruhani, “Şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir” dedi ve ekledi:
“Anayasaya göre halkın eleştiri ve protesto yapma hakkı vardır. Hükümet yasal eleştirilere ve protestolara alan sağlamalı.
“Ama eleştiri ve protestoların ülkenin ve halkın durumunu iyileştirmesi için çaba harcamalıyız. Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir.
“Bazı sorunlarımızı çözmek zaman alıyor ve hükümet ile halk bu sorunları aşmak için el ele vermeli.”
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hakkındaki açıklamalarını da değerlendiren Ruhani, “İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok” dedi.

Tahran Savcısı: Camileri yaktılar
Pazar günü eylemlerle ilgili bir açıklama yapan Tahran Savcısı Abbas Caferi Dolatabadi ise eylemler nedeniyle ABD’yi suçladı:
“Trump bölgeye gelip, kılıç dansı yapıp, İsrail ile İran konusunda anlaşmaya vardığını açıklayınca böyle olaylar beklemeliyiz.”

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2018, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473