banner564

Irak'ta seçim heyecanı

Irak'ın Kerkük kentinde Arap, Türkmen ve Kürtler, 30 Nisan'da yapılacak parlamento seçimlerinde bölgenin geleceğini belirleyecek bir sonuç almayı hedefliyor. Kozmopolit bir kent olan Kerkük'te Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı Musalla, Korya, Bağdat Yolu, Tisin ve Hasa Tımarı semtlerinde Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) mavi renkli seçim afişleri hakim.

Irak'ta seçim heyecanı
banner598

Kürtlerin ağırlıkta olduğu Şorca, Rahimava, İskan ve Azadi semtlerinde ise Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin seçim afişleri dikkati çekiyor. Arap semtleri olarak bilinen Hadidiler, Vasıtı ve Bir Haziran'da Arap adaylarının afişleri öne çıkıyor. 

Kentteki Araplar ve Kürtler, birden fazla listeyle seçime hazırlanırken Türkmenler tek listeyle katılacak. 

Kerkük, merkezi Bağdat hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında paylaşılamayan kent olarak biliniyor. Irak anayasanın 140. maddesi, 2007 sonuna kadar nüfus sayımı ve referandum yapılarak Kerkük'ün, IKBY'ye veya Bağdat'a bağlanmasını şart koşuyordu. Ancak normalleşme sürecinin tam anlamıyla sağlanmadığı gerekçesiyle referandum ertelendi. Sonraki süreçlerde ise siyasi nedenlerle yapılamadı. 

Gelinen noktada Kürtler, 140. maddenin hala geçerliliğini koruduğunu savunurken Araplar ve Türkmenler, Kerkük'e özel federe statüsü istiyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2014, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474