banner564

İstikrar için en ağır tehdit

Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri girişimlerinin uluslararası yükümlülüklerin apaçık ihlali olduğunu belirtti

İstikrar için  en ağır tehdit
banner598

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri girişimlerinin uluslararası yükümlülüklerin apaçık ihlali olduğunu belirterek, “Bu, Avrupa-Atlantik toplumu, NATO ve tüm, özgür ve barış içindeki bir Avrupa’ya taahhüdü bulunan diğerleri için bir uyarı işaretidir” dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, temaslarda bulunduğu ABD'nin başkenti Washington’da düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuştu. Rasmussen, bir ay öncesine göre şu anda farklı bir dünyada yaşadıklarını belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırganlığı, uluslararası yükümlülüklerin apaçık ihlali ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saldırıdır. Silah tehdidi altında sözde bir referandum ile Kırım’ın ilhakı, hukuka ve yasalara aykırıdır. Bu, Avrupa-Atlantik toplumu, NATO ve tüm, özgür ve barış içindeki bir Avrupa’ya taahhüdü bulunan diğerleri için bir uyarı işaretidir” diye konuştu.

 

21. yüzyılın revizyonizmi olarak tanımlanabilir

Avrupa’da geçmiş yıllarda birçok krizin yaşandığını, 1990’larda Balkanlar ve 2008’de Gürcistan örneklerini hatırlatan Rasmussen, “Ancak bu, Soğuk Savaş’ın bitiminden sonra Avrupa’nın güvenlik ve istikrarına yönelik en ağır tehdit” ifadesini kullandı.

Rasmussen, krizin sadece Ukrayna ile ilgili olmadığına işaret ederek, “Bu 21. yüzyılın revizyonizmi olarak tanımlanabilir: Zamanı geriye çevirme, haritalarda yeni ayrıştırıcı çizgiler çizme, pazarları tekelleştirme, uluslararası kuralları yeniden yazma ve sorunları çözmek için on yıllardır inşa ettiğimiz uluslararası mekanizmalar yerine güç kullanma teşebbüsleri. Biz bu tip davranışların tarihe gömüldüğünü düşünüyorduk ama geri döndü. Bu tehlikeli bir durum” açıklamasında bulundu.

 

Barışçıl çözüm aranmalı

Rusya’nın Ukrayna ile ilgili yaptığı anlaşmalara sırtını dönerek, uluslararası bir aktör olarak kendisinin güvenirliliği ve kredibilitesi konusunda soru işaretleri yarattığını belirten Ramussen, Rusya’nın uluslararası taahhütlerini onurlandırması, Ukrayna’ya karşı tüm askeri faaliyetlerini durdurması, barışçıl çözüm yolları araması gerektiğini kaydetti. Rasmussen, Rusya'nın artan biçimde kendisinin uluslararası alanda yalnızlaşması yönünde tercihte bulunduğunu ifade etti.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 00:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473