banner564

Lavrov’u kırmadı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da düzenlenecek törene katılacak

Lavrov’u kırmadı
banner598
Nazi Almanya’sına karşı Sovyetler Birliği’nin 9 Mayıs’ta kazandığı zaferin 70’inci yıl kutlamaları için 26 dünya lideri Rusya’ya geliyor. Kızıl Meydan’da düzenlenecek tarihi törende 2 binden fazla tank, füze, zırhlı araç sergilenecek ve 80 bin asker görev yapacak.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la birlikte 26 liderin davete olumlu cevap verdiğini söyledi. Lavrov, “BM, Avrupa Konseyi, UNESCO ve 68 ülke liderine davetiye gönderildi. Bunlardan 26’sı katılım için onay verdi.” dedi.
Rus basınında yer alan haberlere göre, Kuzey Kore’nin Çin’le soğuk ilişkilere rağmen, Rusya ile ilişkileri geliştirmek istediği vurgulandı. Kuzey Kore lideri Kim, 2011 sonunda iktidara gelmesinin ardından ilk kez bir yurt dışı ziyareti gerçekleştirmiş olacak.
Zafer Bayramı’nın yıl dönümü törenlerine katılımın engellenmesi için ABD ve Avrupa’dan bazı ülkelerin baskı uyguladığını kaydeden Lavrov, “Bu sadece Nazi Almanya’sına karşı Avrupa’nın savunulmasının kutlaması değil; kıtanın yeniden canlanmasının kutlaması. Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Slovenya başbakanı, Yunanistan başbakanı ve Kıbrıs (Rum Kesimi) liderini bekliyoruz.” dedi.
Rus Bakan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Sırbistan liderleri ile Norveç’in farklı formatlardaki kutlamalara katılacaklarını onayladığını söyledi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in törenlere katılmamasının anlaşılabilir olduğunu belirten Lavrov, 2010’da 65’inci yıl kutlamalarına 28 ülke liderinin katıldığını hatırlattı.
İzvestia gazetesinin haberine göre, Tacikistan, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Çin, Vietnam, Kuzey Kore, Hollanda, Yunanistan, Mısır ve İsrail liderleri de kutlamalara katılacak. 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Hitler karşıtı koalisyonda yer alan 16 ülkeden askerlerin de tören için davet edildiğini belirtti. Kutlamalarda 78 bin 500 asker, bin 900 ağır askeri araç, 238 savaş uçağı ve helikopter yer alacak.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474