banner564

Öfke dorukta

İngiltere halkı, Johnson’ın Brexit için planlanan tarihe kısa bir süre kala parlamentoyu tatile çıkarmasına tepki gösterdi

Öfke dorukta
banner598

 İngiltere'de Johnson’ın Brexit için planlanan tarihe kısa bir süre kala parlamentoyu tatile çıkarmasına tepki büyüyor. 

İnternette açılan imza kampanyasına katılanların sayısı kısa sürede bir milyonu geçti.
İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Brexit öncesi parlamentoyu zorunlu tatile çıkarması öfkeye yol açtı. 
Ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinde anlaşmasız Brexit karşıtlarının hareket alanını daraltacak olan bu adımın ardından önceki akşam parlamento binası ve başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street'te yüzlerce kişi toplanarak gösteri yaptı.  Başbakan Johnson'ın bu tartışmalı adımına karşı internette açılan imza kampanyasına katılanların sayısı dün 1 milyon 135 bini aştı. Kampanya, Brexit ertelenmediği veya Avrupa Birliği'ni terk kararından vazgeçilmediği sürece parlamentonun askıya alınmamasını talep ediyor.
Brexit karşıtı kampanyanın tanınmış isimlerinden aktivist ve iş insanı Gina Miller da karara karşı hukuki yollara başvuracağını açıkladı. Miller'ın 2017'de hükümete açtığı dava sonucunda, Yüksek Mahkeme ülkenin AB'den ayrılma sürecinin başlatılması için parlamento onayı gerektiğine hükmetmişti.
Johnson, parlamentoyu Eylül'ün ikinci haftasından 14 Ekim'e kadar tatile götürme kararıyla kendi partisi içinde de ciddi tartışma yarattı. Basında çıkan haberlere göre, Muhafazakâr Parti'nin İskoçya örgütü başkanı Ruth Davidson'ın bugün istifasını vermesi bekleniyor. İstifa kararının arkasında öncelikle şahsi nedenlerin yattığı, ancak kararın zamanlamasının parti içindeki bölünmeye işaret olarak değerlendirildiği bildiriliyor. Davidson, 2016 yılındaki Brexit referandumundan önce yürütülen kampanyada Johnson'ın parti içindeki en büyük rakibi konumundaydı ve anlaşmasız Brexit'in de en büyük karşıtlarından biri olarak gösteriliyor.

Yasa çıkarma girişimine engel 
Kraliçe 2. Elizabeth, İngiltere Başbakanı Johnson'ın Brexit öncesi parlamentoyu tatile götürme talebine onay vermişti. Johnson, 3 Eylül'de tatili biten parlamentonun Eylül'ün ikinci haftasından 14 Ekim'e kadar da tatile gitmesini talep etmişti. 
Johnson'ın hamlesinin arkasında Birleşik Krallık'ın AB'den anlaşmasız ayrılmasını engellemek isteyen muhalefet partilerinin yasa çıkarma girişimi yatıyor. Muhalefetin, yeni yasama takvimi çerçevesinde olası bir girişim için yeterli zamanının kalmayabileceği belirtiliyor.
Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Johnson, Birleşik Krallık'ın 31 Ekim'de anlaşmalı ya da anlaşmasız AB'den ayrılabileceği uyarısında bulunmuştu.
AB, Brüksel ile varılan Brexit anlaşmasını parlamentosunda onaylaması için Londra'ya 31 Ekim'e kadar ek süre tanımıştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473