banner564

‘Zaman aleyhimize çalışıyor’

DİSİ lideri Neofitu, müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduklarını söyledi

‘Zaman aleyhimize çalışıyor’
banner598

  Güney Kıbrıs’taki iktidar partisi DİSİ’nin genel başkanı Averof Neofitu, 20’nci Dünya Kıbrıslılar Diasporası Konferansı’na katılarak konuşma yaptı.

   Alithia gazetesinin haberine göre Neofitu;  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un, Kıbrıs’a gelişiyle birlikte, referans şartlarında anlaşma olması ve Kıbrıs sorununa ilişkin diyaloğun başlaması inancını dile getirdi.
   Zamanın; kendi taraflarının aleyhine çalıştığını söyleyen Neofitu, diyaloğun yeniden başlayacağına ilişkin görüşünü yineledi.
   Neofitu, bunun, üzerinde anlaşmaya varılan zeminde çözüm bulunması için belki de son fırsat olacağından söz ederek, kendisinin; hiçbir zaman iki kesimli iki toplumlu federasyonu tanrılaştırmadığını, bunun çözüm bulunması için tek yol olduğunu düşündüğünü ayrıca  iki devlet oluşturulması ihtimalinin de dışarda bırakılması gerektiğini ifade etti.
  Neofitu açıklamasında ayrıca bir kimsenin, iki kesimli iki bölgeli federasyon fikrinin terk edilerek,  Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkler olmaksızın yönetmeye devam etmesiyle birlikte  bir üniter devletin sağlanmasının başarılacağını sanmasını, siyasi saflık olarak nitelendirdi.
    Ulusal ve siyasi borçlarının, Kıbrıs’ın Türk “işgalinden” kurtarılmasına ilişkin çabaların yoğunlaştırılması olduğunu söyleyen Neofitu,  Türkiye’nin denetiminden ülkeyi kurtaracak, tüm Kıbrıslılarla, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara,  anlaşma ve  mantıklı ve adil bir uzlaşma içerisinde barışçıl ortak bir geleceği planlama olanağı tanıyacak siyasi bir anlaşmaya varmak için, bu hedefin, diyalog ile sağlanabileceğini ifade etti.
   Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM kararlarına, AB ilkelerine uluslararası hukuka dayalı, doğru ve yaşayabilir bir uzlaşma sağlamak için çabalarına devam etmeye hazır olduğunu da yineledi.
   Neofitu açıklamasında ayrıca Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs helenizminin, hayatta kalması ve itibarını tehlikeye atmayacak tarihi uzlaşmanın sağlanması için diyalog içerisinde, her türlü çabayı da sarf edeceğini belirtti.     

Stefanu: Hayati önemi var

   Haravgi gazetesine göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs sorununun çözümünün, hayati gerekliliğine dikkati çekti.
   Dış Rumlar konferansında konuşan Stefanu, Türk “işgalinin” ve genel olarak 1974’teki Türk “işgalinin” ardından yaratılan durumun, ülkenin geleceğini,  şu anki durumunu ve halkı tehdit ettiğini savundu.
   Stefanu, zamanın, çözüm olmadan akıp gitmesinin, ortaya yeni sorunlar ve tehlikeler çıkardığını belirtti.
   Türkiye’nin faaliyetlerine ve ortaya koyduğu “sorunlardan” da söz eden Stefanu, bahane olarak gündeme getirdiklerinin bir çoğunun, Kıbrıs sorununun çözümü içerisinde çözümlenebileceğini ileri sürdü.
   Stefanu, ilk öncelik olarak Kıbrıs sorununun çözümünün sağlanmasına devam etmeleri ve buna odaklanmaları gerektiğini de vurguladı.
    Stefanu, iki kesimli, iki toplumlu federasyonun terk edilmesine ilişkin önerilerin veya düşüncelerin de, Türkiye’ye hedeflerini yerine getirme konusunda kolaylık sağladığını da savundu.
   DİKO Genel Sekreteri Athos Antoniadis, Kıbrıs sorununda son yıllarda var olan hedef ve plan eksikliğinden söz etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474