banner564

Öncü güç oluşturulacak

NATO, Ukrayna bunalımının ve IŞİD hareketinin yarattığı ve giderek artan kaygılar karşısında yeni önlemler aldı

Öncü güç oluşturulacak
banner598
NATO, Ukrayna krizinin ve IŞİD hareketinin yarattığı kaygılar karşısında yeni bir öncü güç oluşturuyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, 'Hazırlıklılık Eylem Planı'nın parçası olacak gücün, herhangi bir yerde hızla konuşlandırılabileceğini açıkladı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Hazırlıklılık Eylem Planı'nın bir parçası olarak tasarlanan yeni gücün binlerle ifade edileceğini ve birkaç gün içinde dünyanın herhangi bir yerinde konuşlandırılacak şekilde tasarlandığını kaydetti.
Rasmussen, "Bu çalkantılı dönemde NATO, müttefiklerini her türlü tehdide karşı korumak için her çeşit görevi yerine getirmek üzere, tam anlamıyla hazırlıklı olmalıdır. Tek bir müttefike saldırmayı düşünseniz bile, tüm ittifakı karşınızda bulacaksınız." dedi.
İngiltere, yeni NATO gücüne, deniz ve hava kuvvetleriyle, özel güç niteliği taşıyan 1000 dolayında personel katkısında bulunmayı önerdi.
Rusya ile sınırı olan NATO üyeleri Moskova'nın Ukrayna'daki müdahalesini giderek artan bir kaygıyla izliyor.
Galler zirvesinde ele alınan bir diğer tehdit de, Irak ve Suriye'deki büyüyen IŞİD tehlikesi oldu. Rasmussen, NATO'nun IŞİD militanlarıyla savaşılması için Irak'tan gelecek her talebin ciddi şekilde inceleneceğini bildirdi.
BBC'nin savunma ve dışişleri muhabiri Jonathan Marcus, NATO'nun mevcut çevik kuvvetlerini elden geçireceğini belirterek, çok uluslu yeni öncü gücün kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşacağını ve 48 saat içince Nato müttefiklerine destek ulaştırabileceğini kaydediyor.
BBC muhabiri, bunun için Doğu Avrupa'da karargâh, lojistik destek merkezi gibi yeni alanlar oluşturulması ve bazı teçhizatın önceden yerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Jonathan Marcus'a göre, kuvvet pekiştirme planlarının, yoğunlaştırılacak tatbikatlarla kapsamlı şekilde denenmesi ve NATO planlamacılarının, ittifak sınırları çevresinde olup bitenleri daha iyi anlamaları için, istihbarat derleme ve değerlendirme faaliyetlerinin artırılması gerekecek.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2014, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474