banner564

‘Rüşvet verdim’

ABD’de Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab mahkemede konuşmaya başladı

‘Rüşvet verdim’
banner598
ABD’nin New York kentinde başlayan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab mahkemede konuşmaya başladı. 
Zarrab, ilk cümlelerinde "Sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yol (ABD ile) işbirliği yapmaktı. Cezamın ne olacağı konusunda kimse bana söz vermedi" ifadesini kullandı. 
Zarrab, "Eşim (Ebru Gündeş) Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. 
Reza Zarrab, savunmasında Reuters'ın haberine göre, jüriye eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a İran'la altın anlaşmasını ayarlaması için rüşvet verdiğini iddia etti.

İşte dakika dakika gelişmeler...
Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İran iş adamı Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna alındı.

Ayakları kelepçeli geldi
Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Bu sırada jüri yan odaya alındı. Reza Zarrab ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle bu sırada içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. 

İlk sözleri: ' endişeliydim'
Zarrab, 2016 yılında Miami'ye gidişine ilişkin, "Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim" ifadesini kullandı. 

'Üç yükümlülüğüm var savcılığa'
Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.  “Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle iş birliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.”

'Rüşvet verdiğim doğru'
Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru. Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum, olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim
Otelde kalmıyorum, kesinlikle hareket özgürlüğüm yok, FBI gözetimindeyim.
  
'Egemen Bağış yardımcı oldu'
Zarrab ifadesinde genel müdür ile görüşmesinden sonra Aktif Bank hesabı açabildiğini söyledi, Aktif Bank'ta hesap açmamda Egemen Bağış’ın yardımcı olduğunu savundu.

'Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti'

Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi,  İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti. 
Savcının: "İran Merkez Bankası’yla anlaşmaya vardın mı?" sorusunu Sarraf: "Evet efendim” cevabını verdi. 

'2012'de Halkbank ile çalışmaya başladım'
"İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık," ifadesini kullanan Zarrab, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbank'a başvurduğunu belirtti.

'Çağlayan'a 45 ila 50 milyon Euro rüşvet verdim'
Reza Zarrab, Reuters'ın haberine göre; jüriye eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'a İran altın anlaşmasını ayarlaması için rüşvet verdiğini iddia etti. Zarrab rüşvete konu paranın miktarı için ise "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" dedi.

'Eşim ünlü bir sanatçı'
Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi.
Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474