banner564

Savaş hali

Avrupa’nın kalbi Brüksel’de 34 kişinin hayatını kaybettiği, 170 kişinin de yaralandığı bombalı saldırılardan sonra tüm AB ülkelerinde güvenlik alarmı verildi, seyahatler askıya alındı

Savaş hali
banner598
 Avrupa Birliği’nin kalbi Brüksel’de Havaalanı ve Maelbeek metro istasyonunda dün meydana gelen canlı bombalı saldırılar sonucunda 34 kişinin hayatını kaybettiği, 170 kişinin yaralandığı bildirildi. Ölü sayısının daha da artabileceği belirtilirken, Brüksel Havaalanı, metro ve tren istasyonları kapatıldı.
   IŞİD’in üstlendiği Brüksel’deki terör saldırısında bir Türk vatandaşı ile 2 Kıbrıslı Rum’un da yaralandığı bildirildi. Türk vatandaşının durumunun ağır olduğu, yaralı Rumlardan birinin ayakta tedavi edildiği, diğerinin birinci derecede yanık şikayetiyle Brüksel askeri hastanesinde tedavi edildiği, 2-3 gün içinde taburcu olabileceği kaydedildi.
   Saldırı sonrasında Avrupa’nın birçok ülkesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Fransa, sınır boylarında 60 bin askerin görevlendirildiğini açıklarken, Hollanda’da havaalanları ve metre istasyonlarınde olağanüstü güvenlkik önlemleri alındı.
   AB üyesi diğer ülkelerin de en üst düzeyde alarm durumuna geçirildiği, vatandaşlara mecbur kalmadıkça seyahat etmemeleri çağrısında bulunuldu.


Ateş açıp Arapça konuştular…
Brüksel savcısından gelen resmi açıklamaya göre havalimanındaki saldırılardan birinin intihar saldırısı olduğu kesinleşti. Saldırgan önce silahla çevreye ateş açtı. Belçika medyası da patlamalardan önce havalimanında silah sesleri ve Arapça bağrışmalar duyulduğunu belirtmişti. Ayrıca havaalanında Kalaşnikof marka bir tüfek bulunduğu açıklandı. Havalimanında ayrıca patlamamış bir intihar yeleği de bulundu. Brüksel'deki patlamada bir Türk'ün ağır yaralandığı öğrenildi.

Saldırıları IŞİD üstlendi…
Saldırıları terör örgütü IŞİD'in üstlendiği iddia edildi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları terör örgütü IŞİD'in üstlendiği iddia edildi. Mısır medyasından aktardığı habere göre, üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı.
Russia Today yer alan haberde de  saldırıyı IŞİD'in üstlendiğini belirtildi.

3 günlük ulusal yas ilan edildi
Belçika'nın başkenti Brüksel'de en az 34 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.
Saldırılardan sonra terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkarıldı, Zaventem Havalimanı boşaltıldı, tüm seferler iptal edildi ve metro istasyonları kapatıldı.
Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırılardan sonra yaptığı ilk açıklamada, soğukkanlı olunması ve dayanışma içinde davranılması çağrısında bulundu.
Saldırılardan sonra birçok Avrupa ülkesinde alarma geçildi.

Erdoğan: Türkiye, Belçika’nın yanında
Brüksel'de düzenlenen, 34 kişinin ölümü ve 136 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırılarına dünyadan tepkiler yağdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin, "Türkiye, bu zor gününde Belçika'nın yanındadır. Farklı terör örgütlerinin alçakça saldırılarına maruz kalmış olan halkımız, Belçika halkının acısını derinden hissetmekte ve paylaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan açıklamasında, "Çok kısa bir süre önce Ankara'da PKK, arkasından İstanbul'da DAEŞ'in, onlarca insanın hayatına mal olan saldırılarının ardından şimdi de Brüksel'i hedef alan teröristler, hiçbir insani ve ahlaki değer ve sınır tanımadıklarını, kullandıkları alçakça yöntemler açısından birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını bir kez daha göstermişlerdir" ifadelerine yer verdi. 

Davutoğlu:  Terörün küresel yüzü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Brüksel'de meydana gelen, terörün küresel yüzünü bir kez daha gösteren saldırıları lanetliyor, Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimi sunuyor, milletimiz adına dayanışma duygularını paylaşmak istiyorum." ifadesini kullandı. 
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel'deki saldırıdan ötürü mesaj yayınlayarak Belçika’ya başsağlığı diledi.

Uluslararası tepki çığ gibi
Saldırılara, Almanya, Avusturya, Hollanda, İtalya, İngiltere, Fransa, Rusya, Endonezya ve Irak'tan da tepkiler geldi.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, terör saldırılarını kınadı ve Belçika Kralı Philippe'e taziye mesajı gönderdi.
Avusturya Cumhurbaşkan Heinz Fischer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'deki terör saldırılarını bütünüyle kınıyorum" ifadesini kullandı.
Hollanda Başbakanı Mart Rutte, "Brüksel kalbinden vuruldu, Belçika kalbinden vuruldu, Avrupa kalbinden vuruldu" yorumunu yaptı.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Twitter hesabından "Kalbim ve aklım Brüksel'de, Avrupa"da" paylaşımını yaptı.

Cameron: Şoke oldum…
İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki patlamaların ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'deki olaylardan dolayı şoke oldum ve endişelendim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadesine yer verdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, Belçika halkının yanında olduklarını ve saldırılardan yalnızca Brüksel'in değil tüm Avrupa'nın zarar gördüğünü söyledi. 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırılarını kınadı ve Belçika Kralı Philippe'e taziye mesajı gönderdi. Estonya ve Polonya, Brüksel'de 34 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarından sonra dayanışma mesajları yayımladı. Endonezya Dışişleri Bakanlığı, "Endonezya hükümeti ve halkı, Belçika hükümetine ve olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini sunmaktadır." açıklamasında bulunurken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığının resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaptı.

Toplantıyı yarıda kesti…
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile düzenlediği basın toplantısı sırasında Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarını haber alınca göz yaşlarına boğularak toplantıyı yarıda kesti. 

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474