banner564

Tamam mı devam mı?

Merkel, sığınmacı sorununun çözümünde AB-Türkiye arasındaki işbirliğinin ısrarla sürdürülmesi gerektiğini belirtti

Tamam mı devam mı?
banner598
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Perşembe ve Cuma günleri yapılacak ve sığınmacı sorununun ele alınacağı AB zirvesi öncesinde Almanya adına açıklama yaptı. 
29 Ekim tarihinde Türkiye ile AB arasında sığınmacılar konusunda mutabakata varıldığını hatırlatan Merkel, zirvede Türkiye ile varılan mutabakatın AB sınırlarının korunması ve illegal göçün sınırlandırılması açısından bu işbirliğinin sürdürülmesi için destek arayacağını söyledi. 
Zirvede bugüne kadar Türkiye ile işbirliği çerçevesinde sürdürülen politikaların devam edip etmeyeceği ya da pes edilerek sığınmacı sorununun çözümü için Yunanistan-Makedonya sınırının kapatılması arasında tercih yapılacağını vurgulayan Merkel, daha önce kararlaştırılan 160 bin sığınmacının dağıtılmasını gerçekleştiremeyen AB açısından yeni bir kontenjan kararlaştırmanın ise gülünç olacağını söyledi.


Üç aşamalı plan ısrarla sürdürülmeli
Sorunun çözümü için üç aşama açıklayan Merkel, bunun sığınmacıların ülkelerini terk etmelerine neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması, AB sınırlarının korunması ve sığınmacı akınını kontrol ederek çözme kararlılığı olduğunu bir kez daha yineledi. Merkel, “Sık sık problemler yaşansa da, bugüne kadar sürdürülen politikaların sonuca ulaşması için ısrarla sürdürülmesinde fayda var” diye konuştu.


Uçuşa yasak bölge olursa iyi olur
Suriye’deki durumu iç karartıcı olarak nitelendiren Angela Merkel, Rusya’nın bombardımanlarının yeni dramlara yol açtığını söyledi. Suriye’de çatışan tarafların saldırmayacağı uçuşa yasak bir bölgenin faydalı olacağını bir kez daha vurgulayan Merkel, “Sığınmacıların güven içinde olacağı bir bölge olursa iyi olur” dedi.


Türkiye masrafların bölüşülmesini istemekte haklı
Türkiye’nin şu anda 2,5 milyon Suriyeli sığınmacıya baktığını vurgulayan Merkel, Türkiye’nin sığınmacıların oluşturduğu yükün paylaşılmasını istemesinin de haklı olduğunu söyledi.


AB’ye zarar vermeden çözüm bulunmalı
Gerek Alman kamuoyu, gerekse Avrupa’da kendisinin yürüttüğü sığınmacı politikasını eleştirenlere yanıt veren Merkel, Alman halkının savaş ve terörden kaçan sığınmacılara yardım edilmesinden yana olduğunu dile getirdi. AB’nin sorunun üstesinden gelinebileceğine dair işaret vermesi ve elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Merkel, zirvenin AB’ye zarar vermeden çözüm bulması gerektiğini ve bu nedenle destek istediğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2016, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473