banner564

Trump kriz çıkardı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi

Trump kriz çıkardı
banner598

 Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki gündür devam eden NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. NATO Zirvesi'nde ikili görüşmelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin ikinci gününde de önemli görüşmeler yapıldı. NATO Genel Merkezi'nde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir araya geldi. Erdoğan ve Macron arasındaki görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Macron'un "Rusya'ya gelecek misiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ankara'dayım. Hükümeti yeni kurduk, işimiz çok ama televizyondan izleyeceğim." yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son görüşmesini Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptıktan sonra Türkiye'ye döndü. 

Zirvenin sonuç bildirisi önceki gece yayımlandı. Bildiride, Suriye sınırından gelen tehditlere karşı Türkiye'ye verilen sözlerin tutulacağının altı çizildi. Bildiride İran'ın Ortadoğu’daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine de dikkat çekildi.
Öte yandan Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde üye ülkeler arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma bütçesi konusundaki ısrarı nedeniyle kriz yaşandığı ifade edildi. Trump, krizin ardından yaptığı açıklamada, "Onlara çok mutsuz olduğumu söyledim" dedi. Trump, konu hakkında açıklama yapıyor. 
ABD Başkanı, üye ülkelerin savunma harcamalarını bütçelerinin yüzde 2'sinin üzerine çıkarma konusunda söz verdiğini söyledi.
ABD Başkanı, NATO müttefiklerinin ABD'nin adil bir şekilde muamele görmediği için endişeli olduğunu ancak şu andan itibaren ABD'nin adil bir muameleye maruz kalmaya başlayacağını aktardı.
Trump, "önceki gün biraz sert konuştum ama NATO'ya inancım tam" derken, üye ülkelere savunma harcamalarının paylaşılması konusunda 'aşırı mutsuz' olduğu söylediğini aktardı. Başkan Trump, NATO'dan ABD'ye yardım ettiğinden daha çok Avrupa'ya yardım olduğu öne sürdü. 

“ABD NATO’dan çekiliyor" iddiasına cevap geldi
Trump, "25 ülke arasında sadece 5 ülke NATO'nun savunma harcaması hedeflerine ulaşıyor" derken, Trump'ın, NATO müttefiklerinin savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin ittifaktan çıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia ediliyordu.
Ancak Trump, yaptığı basın toplantısında ABD'yi NATO'dan çekme tehdidinde bulunmadığını ifade etti. 
ABD'yi Senato onayı olmadan NATO'dan çıkarma ihtimali üzerine konuşan ABD başkanı "Sanırım bunu yapabilirim ama buna gerek yok" dedi.

Almanya ile kriz yaratmıştı
Trump, zirvenin ilk gününde Almanya için 'Rusya'nın esiri' ifadesini kullanarak zirvenin gergin başlamasına neden olmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Trump'ın kullandığı diplomatik olmayan söylem nedeniyle oldukça rahatsız olduğu ifade ediliyor. 
Öte yandan, Reuters'ın haberine göre NATO'dan iki kaynak, ABD Başkanı Donald Trump'ın, savunma harcamalarını az bulduğu müttefiklerine yönelik sert eleştirilerine rağmen, NATO'dan çıkma tehdidinde bulunmadığını söylediler.
Trump'ın ittifaktan çekilme yolunda bir tehdit getirip getirmediği sorusuna her iki kaynak da "hayır" yanıtı verdi.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474