banner564

‘İyi yaşam’ üzerine akademik çalışma

UKÜ Öğretim Üyesi Çeliker, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası konferansta bildiri sundu

‘İyi yaşam’ üzerine akademik çalışma
banner598
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Afet Çeliker, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası konferansta “Mimarlık Sayesinde İyi Yaşamak:  Feng Shui’nin Felsefik Uzantıları” başlıklı bildirisini sundu.
Bildirisinde “iyi yaşam” kavramını mimarlıkla bütünleştirerek araştıran Yrd. Doç. Dr. Afet Çeliker, International Journal of Arts and Sciences (IJAS) tarafından gerçekleştirilen Yıllık Multidisipliner Konferansı’nda sunduğu söz konusu çalışma ile ilgili bilgi verdi.
“İyi yaşam” mimarlık çerçevesinde ele alındı
Afet Çeliker “Mimarlık Sayesinde İyi Yaşamak: Feng Shui’nin Felsefik Uzantıları” başlıklı makalede geçmişten günümüze kadar uzanan doğu ve batı filozoflarının yaşamı ve bunu etkileyen diğer kavramları nasıl sorguladıklarına değinildiğini aktardı. Çeliker, bu sorgulamaların sonucunda “iyi yaşam” kavramının mimarlıkla bütünleştirilerek araştırıldığını belirtti ve bunun sonucu olarak da mimari mekanların yaşam kalitesine yaptıkları vurgunun bir doğu felsefesi olan Feng Shui ışığında tartışıldığını söyledi. 
Konunun genel anlamda tanıtıldığının bunun yanı sıra konuya insan ve çevresi ile ilgili felsefik açıdan yorumlamalar da getirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Afet Çeliker, bu çerçevede, Sokrates öncesi filozoflardan başlayarak kronolojik bir sıra içerisinde yaşamı, evreni, insanı sorgulayan filozofların bakış açılarının karşılaştırmalı olarak tartışıldığını kaydetti.  Çeliker, “Bu noktada, bir doğu felsefesi olarak Feng Shui’nin anlaşılması için bu felsefeye ait kavramlar ve temel özellikler tanıtılmaktadır. Çalışma kapsamında, mimarlık Feng Shui perspektifinden yorumlanmakta ve iyi yaşam kavramı mekansal olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473