banner564

Seul’de iki tebliğ sundu

Kıbrıslı Türk Matematikçi İbrahim Cahit Arkut’tan, Millenium Problemine çözüm önerisi

Seul’de iki tebliğ sundu
banner598
Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nin (ICM) bu yıl Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılan kongresine katılan Kıbrıslı Türk Dr. İbrahim Cahit Arkut, iki tebliğ sundu.
Dr. Arkut tarafından sunulan tebliğlerden ilki 1 milyon dolar ödüllü Millenium problemlerinden “P versus NP” ile ilgiliyken, Alfred Kempe’in yanlışlık içeren dört renk teoreminin hatalı kanıtının nasıl düzeltileceğiyle ilgili tebliği “Kempe-Cahit kanıtı” olarak kayıtlara geçti.
Telekomünikasyon Dairesi eski müdürlerinden, uzun yıllar üniversitelerde yarı ve tam zamanlı çalışan araştırmacı İbrahim C. Arkut’un TAK’a yaptığı açıklamaya göre, 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi, Seul’de 4 bini aşkın katılımcıyla gerçekleşti.
Nobel ödüllerine denk Fields madalyalarının da verildiği kongrede, ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde görev yapan İranlı kadın matematikçi Maryam Mirzakhani’ye de Fields madalyası verildi. Madalyanın ilk kez bir kadına verildiği belirtildi.
Arkut, ICM destek bursuyla kongreye katıldı ve kısa konuşmalar bölümünde kombinatorik dalında iki tebliğ sundu.

Çözüme aday olduğunu belirtti
Dr. Arkut tarafından sunulan tebliğlerden ilki 1 milyon dolar ödüllü Millenium problemlerinden “P versus NP” nin çözümüne giden planar graflarda etkin (süratli ve kesin) üç renk probleminin kanıtı ve NP (çözümü zor problemler sınıfı) olarak bilinen probleme ilişkin indirgeme algoritmik olarak verilerek P’nin (çözümü kolay problemler sınıfı) aslında NP’ye eşit olduğu gösterildi.
Problemin çözümüne aday olduğunu belirten Arkut, sunduğu tebliğin incelenmesinin birkaç yıl alabileceğini söyledi.
Arkut’un ikinci tebliğinde ise, geçen asrın başında Alfred Kempe tarafından verilen ve yanlışlık içeren dört renk teoreminin hatalı kanıtının nasıl düzeltileceği yer aldı.
İbrahim C. Arkut, kongredeki birçok Hintli matematikçi tarafından yapılan yorumlarda bundan böyle bu neticenin “Kempe-Cahit” kanıtı olarak matematik tarihine geçeceğini söylediklerini bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2014, 08:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Ne yaparsanız yapın ruma palikaryaya yar olamayacaksiniz biz palikaryaya kız vermeyiz verdirtmeyiz

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Evet Rum tarafı zamanında dinciligin arkasına saklanmadigi için makariosu devlet başkanı sectirmisti milliyetçilikten uzak olduğu için de Rum dışişleri bakanı atinaya koştu bırakın palavrayi martavali ezik şark entel bulbulleri

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473