banner564

Garip bir durum

Halkbank’ta yaşanan döviz skandalının perde gerisinde ‘sistemsel ve operasyonel’ bir hata olduğu belirtildi

Garip bir durum
banner598

 Halkbank sitesinden önceki akşam döviz kurlarını takip edenler şaşkınlığa uğradı. Sitede dolar 3,72'yi, avro ise 4,32'yi gösterdi. Bankadan yapılan açıklamada sınırlı sayıda işlem yapıldığı ve bankanın ve mevduat sahiplerinin zararının olmadığı açıklandı. Kimlerin işlem yaptığı merak edilirken bankadan öğle saatlerinde ikinci açıklama geldi. O açıklamada da yine kimlerin, ne kadarlık alım- satım yaptığı hakkında bilgi verilmedi, "işlemler geçersiz" denildi.

Halkbank'ın, doları 3,72'den satıldığını gösterdiği sırada gerçek kur 6,55 idi. 4,32'den gösterilen euro ise 7,62'den işlem görüyordu. Anlam verilemeyen kur farkının sitede gösterilmesinden bir süre sonra halkbank.com.tr‘ye erişim sağlanamadı. Öte yandan bankanın müşteri hizmetlerine de kısa bir süre ulaşılamadı.
Bu sırada sosyal medyadaki kullanıcılardan bazıları bu kurlar üzerinden dolar ve euro satın aldıklarını iddia etti. Döviz satın aldığını iddia edenler arasında işlem dekontunu paylaşanlar da oldu. İlerleyen saatlerde Halkbank'ın kurumsal Twitter hesabından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. 
Açıklamada şunlar kaydedildi: 
"Döviz kurlarının sisteme aktarılmasında kullanılan dış kaynaklı üçüncü parti bir yazılımda meydana gelen sistemsel ve operasyonel bir hata nedeniyle, 31 Ağustos 2018 günü akşamı piyasa kapanışı sonrasında, kısa bir süre için bankamız döviz kurları olması gerekenden farklı olarak yayınlanmış ve internet şubesi üzerinden hatalı kur seviyelerinden kısıtları işlem yapılabilmiştir. Söz konusu işlemlere derhal müdahale edilerek, müşterilerimizin ve bankamızın zararına hiçbir şekilde sebebiyet verilmemiştir." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473