banner564

İtalyan uzmanlar bilgilendirdi

Kooperatifçiliğin ve üretici örgütlerinin, tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye uzanan süreçte önemine dikkat çekildi

İtalyan uzmanlar bilgilendirdi
banner598

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, AB Koordinasyon Merkezi işbirliği ve Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) uzman desteği ile “Üretici Örgütleri ve Kooperatif Modellerinin Fonksiyonları” konulu seminerde, İtalya Tarım Bakanlığı’nın kooperatifçilik alanındaki uzmanlarından Riccardo Passero ve Mario Schiano Lo Moriello sunum yaptı.

Riccardo Passero, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Konferans Salonu’nda yer alan seminerdeki konuşmasında, kooperatiflerin çiftçilere kolaylıklar sunmasının yanında çiftçilerin ürünlerine katma değer kazandırma açısından da önemli iştirakler olduğunu belirtti.

“100 Euronun sadece 22’si”
Her 100 Euro’luk taze ürün satışının sadece 22 Euro’sunun çiftçiye gittiğini, geriye kalanının pazarlama, işleme, lojistik gibi hizmetler için harcandığını kaydeden Passero, kooperatifçiliğin ve üretici örgütlerinin, tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye uzanan süreçte önemine dikkat çekti.

Kolaylıklar ve zorluklar
Tarımsal üretimde toplu hareket etmemenin, pazarlık gücünü zayıflattığını, tarımsal ürünlere katma değer kazandırmayı zorlaştırdığını, pazarlara erişimi güçlendirdiğini, kalite ve yenilik alanında yatırımı da zorlaştırdığını anlatan Passero, üretici birlikleri ve kooperatiflerin, pazarların ihtiyaçlarına cevap vermek, pazarlama çalışmaları yapılması, araştırma geliştirme çalışmaları için yatırım yapılmasına kolaylıklar sağladığını ifade etti.

“İkna etmek zor ama”
İtalya devlet politikasının, çiftçileri kümelenmeye mümkün olduğu kadar teşvik ettiğini kaydeden Passero, “Çiftçileri, kümeler halinde hareket ettiğinde kazançlı çıkacaklarına ikna etmek zor, ancak doğru yöntem ve teşviklerle bu mümkün” dedi.
Paserro, anlatımında kümelenme ve ayrı ayrı hareket etmenin olası sonucunu yansıtan “Aç eşeklerin hikayesi” tablosunu kullandı.

“Rekabet içerisine girmemeli”
Kümelenmenin sadece kooperatifçilik anlamına gelmediğini de belirten Passero, kooperatifçilikte demokrasinin teamüllerinin geçerli olması gerektiğini, her bir bireyin bir oyunun bulunduğunu;  üyelerinin ürünlerini pazarlamasında birbirlerine rakip olmamasının esaslarından birini oluşturduğunu anlattı.
Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında tarımsal üretici birliklerinin de önemi görevler üstlendiğini kaydeden Passero, tarımsal ürün işletme örgütleri, uluslararası örgütler, uluslararası anlaşmaların da tarımsal ürünlerin pazarlanmasında veya farklı yönlerde çiftçilere katkıda bulunduğunu kaydetti.

Kooperatifler korur
Mario Schiano Lo Moriello ise çiftçilerin kümelenmesinin ve ürünlerini kooperatif veya tarımsal üretici birlikleri aracılığıyla pazarlamasının, tarımsal ürünlerdeki fiyat dalgalanmasında, üreticiye koruma sağladığını kaydetti. 

Solyalı: Uygun modeller 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Kırsal Kalkınma Merkezi Koordinatörü Deniz Solyalı, kooperatifçiliğin bakanlığın öncelik verdiği alanlardan biri olduğunu, ülkeye en uygun modellerin belirlenmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Solyalı, üreticilerin kümelenmesini sağlayabilmek için de yöntemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı danışmanlarından Tarımsal Ekonomist Mustafa Aksoy ise kümelenme alanında örnek uygulamalar üzerinde çalıştıklarını, çalışmalar sonucunda kooperatifçilikle ilgili politika ve önlemler geliştirmiş olacaklarını ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474