banner564

Sarayda keskin nişancılar

Rum Yönetimi MED7 zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alıyor

Sarayda keskin nişancılar
banner598

 Akdeniz’e kıyısı olan AB üyesi 7 ülkenin katıldığı ve “MED7” olarak anılan zirve toplantısının 5’incisi, 29 Ocak’ta Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek. 

   Zirve nedeniyle Lefkoşa’nın Rum kesiminde geniş güvenlik önlemleri uygulanacağı, Rum polisi antiterör şubesi ekiplerinin adeta konuk liderlerin gölgesi olacağı bildirildi.
   Rum polisinin zirve sırasında uygulanacak harekât planının belirlenmesi için toplantı ve tatbikatlar yaptığını yazan Rum basını, Larnaka-Lefkoşa anayolu ve Larnaka Havalimanı ile 29 Ocak günü birçok yolda, havadan karadan ve denizden yoğun polis tedbiri alınacağı belirtildi.
Rum polisinin bütün birimlerinden 500’den fazla polisin konferans merkezi, Rum Başkanlık Sarayı ve yabancı heyetlerdin kalacağı yerlerde teyakkuz halinde olacağı kaydedilirken, zirveye katılacak liderlerin heyetlerinde de kendi ülkelerinden silahlı polisler bulunacağına işaret edildi. 

Basın toplantısı düzenlendi

    Bu arada Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ve Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu zirve nedeniyle Başkanlık Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
     Fileleftheros’un “MED/ Zirvesi Belirleyici… Lefkoşa’daki Toplantının Gündeminde Mülteciler, Brexit ve AB’nin Enerji Güvenliği… Başkan Macron ve Conte ile İkili Görüşmeler Yapacak” başlıklı haberine göre, zirvede, mülteciler, Brexit, Euro Bölgesi reformu, Avrupa’nın enerji güvenliği, iklim değişiklikleri, AB’nin 2021-2027 dönemi Mali Çerçevesi, ilk AB-Arap Birliği zirvesi ve aralarında Kıbrıs sorununun da bulunduğu bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak.
   Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, Malta, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın yer alacağı zirve sonrasında, görüşülecek konulardaki ortak tezlere yer verilecek ortak bir bildiri yayınlanacak. Zirvede, Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edilecek İspanya dışındaki ülkeler devlet başkanı veya başbakan düzeyinde temsil edilecek.
Hristodulidis, İngiltere’nin AB’den ayrılışına dair tartışmaları ve Avrupa’nın geleceği ana gündemi ile 9 Mayıs’ta Romanya’da gerçekleşecek zirve toplantısını işaret ederek, Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek MED7 zirvesinin, -Romanya’daki Zirve’nin gündem konuları üzerinde durulacak olması nedeniyle- büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 

Kıbrıs sorunu da yer alacak

   Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun, zirve sonunda katılımcı ülkelerin ortak tutumu olarak yayınlanacak ortak bildiride yer alacak konular arasında yer alacağını ve “bağlayıcı olacağını” savundu. 
Anastasiadis’in, zirvenin “bölgesel gelişmeler” bölümünde katılımcılara Kıbrıs sorununun mevcut durumuyla ilgili “bilgi vereceğini ve AB’nin daha etkin katılımını talep edeceğini” söyleyen Hristodulidis şöyle devam etti:
“Daha çok müdahil olunabileceğine inanıyoruz. Anlaşmazlık bulunan konularda veya Crans Montana’da çıkmaza sürükleyen, aralarında Güvenlik ve Garantiler ile çözümün işleyebilirliğinin de bulunduğu bütün konularda AB’nin çözümler getirebileceğini düşünüyoruz. AB’nin karar alma prosedürlerinde sorun ve zorluk yaratmayacak bir üye ülke olması AB’yi de ilgilendirir.” 

Fransa ile özel anlaşmalar

    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in MED7 zirve toplantısı çerçevesinde 29 Ocak sabahı Portekiz Başbakanı, aynı günün akşamı da Fransa Cumhurbaşkanı ve İtalya Başbakanı ile ikili görüşmeler yapacağını anlatan Hristodulidis, Fransa Cumhurbaşkanı ile görüşmenin Saray’da, İtalya Başbakanı ile görüşmenin de Zirve’nin yapılacağı Konferans Merkezi’nde gerçekleşeceğini söyledi. 
   Hristodulidis, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile ikili görüşmeye değinirken, “Fransa Dışişleri Bakanı’nın son Kıbrıs ziyaretinin hemen ardından enerji, güvenlik ve siyasi konularda ikili ilişkilerle ilgili çok somut anlaşmalara dair görüşmelerin başlaması konusunda uzlaşıldı. Fransa Cumhurbaşkanı ile Başkan o zamandan şu ana kadar kat edilen ilerlemeyi gözden geçirecek, gerekli görülmesi halinde açıklamalar yapacak. Bu anlaşmalar çerçevesindeki ön hazırlık büyük ölçüde ilerledi” dedi.
   Gazete, edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis-Macron görüşmesine her iki tarafın Dışişleri, Enerji ve Savunma Bakanlarının da katılacağına dikkat çekti.
   Hristodulidis, Fransa ile İtalya’nın Doğu Akdeniz’deki işbirliklerinin genişletilmesi konusunda Rum Yönetiminin bu iki ülke ile temas halinde bulunduğuna işaret ederek, “TOTAL ve ENI’nin işbirliğine dair çalışmalar, Başkan’ın Fransa Cumhurbaşkanı ve İtalya Başbakanı ile ikili görüşmelerinde ele alınacak konulardan biridir” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2019, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474