banner564

Mungan ortamı yumuşattı

KTÖS ve KTOEÖS, 100 civarında geçici statüdeki öğretmenin işten durdurulduğu gerekçesiyle Maliye Bakanlığı önünde eylem düzenledi

Mungan ortamı yumuşattı
banner598

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) geçici statüdeki 100 civarındaki öğretmenin şubat tatili döneminde tasarruf gerekçesiyle bu aybaşı itibarıyla işten durdurulmasını protesto için Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Sendikaların “Hırsız Hükümet” pankartı açarak yaptığı ve ÇAĞ-SEN’in de destek verdiği eylemde KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Başkanı Güven Varoğlu basına açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, eylem yapan sendikacılarla görüştü ve göreve geldiklerinde Eğitim Bakanlığı ile sendikaların taleplerini karşılayacak durumda olmadıklarını; hassasiyetlere katıldıklarını ve sorunları diyalogla aşmak istediklerini söyledi. Mungan, öğrencilerin öğretmensiz kalmasını istemediklerini de ifade etti.

 

Gökçebel: Birçok hak budandı

Eylemde konuşan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel iki sendikanın sembolik eylemle ülkeye dayatılan paketi ve bunun en önde gelen savunucusu Maliye Bakanlığı’nı protesto ettiğini bildirerek, paketin gençleri göç yollarına düşürmenin ve geleceğini ipotek altına almanın yanında öğretmenlerin örgütlülüğünü bozmayı da hedeflediğini savundu.

Gökçebel, emekli maaşlarından düşüşler, artırılan primler, emeklilik yaşının yükseltilmesi, ikramiyelerin ve yıpranma ödeneğinin kaldırılması gibi öğretmenlerin birçok hakkının budandığını söyleyerek, aynı zamanda öğretmenler arasında ayrımcılık yapılarak maaşlarının yarı yarıya düşürüldüğünü belirtti.

 

“Yaşanan, hırsızlık ve kaksızlık...”

Şu anda yaşananı “hırsızlık, haksızlık ve yasalara uymama” olarak niteleyen Gökçebel, 2011’den sonra işe giren öğretmenlere yasal hakları olan hazırlık ödeneklerinin verilmediğini kaydetti.

Yapılanlara boyun eğmeyeceklerini kaydeden Gökçebel, yetkililere emeğin, haklının ve adaletin yanında olmaları gerektiğini bildirmek istediklerini ifade etti.

 

Varoğlu: 32 yıldır hiç görmedim...

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu da, göç yasasıyla gençlerin iş ve aşı başka ülkelerde aramaya itildiğini, “mesleğe giren yeni öğretmenlere Şubat tatili boyunca ödeme yapılmaması” uygulamasıyla 32 yıllık meslek yaşamı boyunca hiç rastlamadığını açıkladı.

Böyle bir emek düşmanı hareketi ilk kez gördüğünü söyleyen Varoğlu, bu tip bir uygulamayı “saat başı iş yapmaya” benzetti ve Maliye Bakanlığı’na “öğretmenlerin maaşlarının saat 08.00’den 12.40’a kadar hesaplanması ayrıca bunlar yapılırken teneffüslerin de hesaptan çıkarılması” çağrısını yaptı.

 

“Mungan sendikaların kapanmasını istiyordu”

Varoğlu, sosyal devlet olmanın gereklerinin yerine getirilmediğini; Maliye Bakanı Mungan’ın müsteşarlığı döneminde sendikaların kapanması yönünde görüşü bulunduğunu iddia etti ve şimdiyse paketle ilgili görüşlerini merkezden idare ettiğini öne sürdü.

Varoğlu, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) terfi ve atamalarda tek yetkili olduğunu söyleyerek, KHK’nın 3 Şubat itibarıyla yaptığı atamalarda Maliye Bakanlığı’nın araya girerek “17 Şubat yapın” diyerek KHK’nın görevine müdahale ettiğini ve “tasarruf yapmaya” çalıştığını iddia etti.

 

 

Mungan: Sorunlar diyalogla aşılmalı

Maliye Bakanı Zeren Mungan sendikaları kabulünde yaptığı açıklamada hükümetin göreve geldiği 2013 yılında Eğitim Bakanlığı’nın ve sendikaların taleplerini karşılayacak durumda olmadığını, hatta 2014 yılında yapılması planlanan 360 istihdamın 75’inin 2013’ten açıldığını anlattı.

Mungan sendikaların hassasiyetlerine katıldığını ve diyalogla sorunları aşmaya çalışacaklarını kaydederek, hiçbir öğrencinin sınıfa gittiğinde öğretmensiz kalmasını istemediklerini bildirdi.

 

Maliye istihdamın imkansız olduğunu hatırlattı

Öte yandan Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, CTP/BG, DP/UG hükümetinin göreve geldiğinde 2013 mali yılı bütçe yasası altında istihdam yapma imkânı bulamadığı hatırlatıldı.

Maliye Bakanlığı kamuoyunun gündemindeki bazı değerlendirmelere açıklık kazandırmak amacıyla konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2013 yılının ilk 5 ayında 2013 mali yılı bütçe yasasında öngörülen istihdam miktarının tamamı kullanılmıştır.

 

Geçici alımı yalnızca öğretmenler için uygulandı

CTP/BG, DP/UG hükümeti göreve geldiğinde 2013 mali yılı bütçe yasası altında istihdam yapma imkanı bulamamıştır.

Ancak, okullarımızın eğitime başladığı süreçte hiçbir Bakanlığa istihdam yetkisi verilmezken, yalnızca eğitim kurumlarımızın ihtiyaçları dikkate alınarak ve 2014 yılı istihdam imkanlarından kullanılmak üzere Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden kadrolu öğretmen alımına yönelik olarak gerekli yetkiler verilmiştir.

Kamu Hizmeti Komisyonunun istihdamların süre alacağını ve kadrolu öğretmenlerin atanmasına kadar geçecek sürede geçici öğretmen alınması yönündeki yaklaşım ile eğitim sürecinin aksamaması amacıyla geçici öğretmen alımı yetkisi Başbakanlık, Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın yazışmaları ile gerçekleştirilmiştir.

Hükümetimiz geçici personel alımı yetkisini yalnızca öğretmenlerimiz için ve kadrolu öğretmenler atanıncaya kadar kullanılmıştır.

Kamu Hizmeti Komisyonu kadrolu öğretmen atamalarını gerçekleştirmiş ve bu arada süreleri tanımlanmış olarak atanan personelinde görev süreleri sona ermiştir.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474