banner564

Tedbir şart

Bankalar Birliği Genel Kurulunda tahsili geciken alacaklar konusuna dikkat çekildi

Tedbir şart
banner598

 Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği (KKBB) yıllık Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz Cuma günü Girne Merit Park Otel’de gerçekleşti. Divan Başkanlığını Bülent Berkay yardımcılığını Serdar Eldemir katiplikleri Özcan Tekgümüş ve Çağatay Karip’in yürüttüğü olağan genel kurul toplantısında, yönetim kurulu faaliyet raporu, 2017 yılına ait Bilanco Gelir/Gider Hesapları, Denetçiler Raporu, 2018 Yılı Bütçe Önerisi okunarak oybirliği ile onaylandı. Genel Kurul çalışmaları, dış murakıp atanması ve yeni döneme ilişkin üyelerin dilek ve temennilerini dile getirmesi ile tamamlandı. Divan Başkanı Bülent Berkay, yaptığı kısa açılış konuşmasında çalışmaları için Birlik yönetim kuruluna ve Genel Sekreter’e teşekkür ederek, bankalar açısından özellikle icra işlemleri, tasarruf mevduatı sigorta primleri ve KKTC Kalkınma Bankası tahvilleriyle ilgili konulardaki beklentilerin devam ettiğini vurguladı.

KKBB olağan genel kurulunda konuşan Birlik Başkanı Olgun Önal, bankaların geçmiş yıllardan gelen sorunlarının giderilmesi ve kaynak maliyetlerinin mümkün olduğunca düşürülmesi için girişimlerin devam ettiğini, bu çerçevede önemli bir maliyet unsuru olan tasarruf mevduatı sigorta primlerinin G.Kıbrıs, Türkiye ve AB’de düzeyine indirilmesi için yasal değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Alternatif olarak yürürlükteki mevzuatın tadil edilerek sigorta ettirilen mevduat tutarına esas prim ödemesi uygulamasına geçilmesi gerektiğini aktaran Önal bu yönde başlattıkları girişimlerin sürdürüleceğini kaydetti. 

Tahviller kanayan yara
Yasa gereği zorunlu olarak alınan Kalkınma Bankası tahvilleri konusunun bankalar için kanayan yara olmaya devam ettiğini ifade eden Birlik Başkanı, Kalkınma Bankası kaynaklarının %70’inin bankalarca alınan ve dispo işlevi dahi olmayan tahvillerden sağlandığını  buna karşın 2016 yılı itibarıyla 487 milyon TL’lik kredi stokunun 281 milyon TL’sinin, yani %57’sinin tahsilinde sıkıntılı olduğuna dikkat çekti. Konuyla ilgili Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve üst düzey yönetimi ile yakın geçmişte görüşülerek, tahvillere ödenen faiz oranlarının piyasa gerçeklerine uygun olarak belirlenmesi dahil bankalardan yasa marifetiyle ucuz kaynak tedarik etme yerine alternatif fonlama metotlarının gündeme alınmasının istendiğini anlatan Önal, birliğin bu konuların takipçisi olmayı sürdüreceğini kaydetti. 
Bankalar Birliği Genel Kurul çalışmalarının tamamlanmasının ardından Merit Park Otel Lemon Park alanında   etkinlik düzenlendi. Etkinliğe KKTC Merkez Bankası yetkilileri, milletvekilleri, banka yönetim kurulu ve kamu yöneticileri katıldı. Lha 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473