banner564

Teşhisi koydu

Akdağ, KKTC’de tarımsal üretimde girdilerin ucuzlatılması, Doğrudan Gelir Desteğinin kaldırılması, teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti

Teşhisi koydu
banner598

 Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, önceki akşam geldiği KKTC’de, dün gerçekleştirdiği resmi temaslarının ardından, Akıncılar, Paşaköy, Vadili, İnönü ve Dörtyol’u ziyaret etti. Köylünün sorunlarını dinledi ve bazı açıklamalarda bulundu.

Akdağ, Mesarya ziyaretinde, tarımsal üretimde girdilerin ucuzlatılmasının yollarının bulunması gerektiğini, Türkiye’den gelen suyun tarımsal üretimde kullanılmak üzere Mesarya’nın bazı bölgelerine de ulaştırılacağını söyledi.
Teşviklerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine de işaret eden Akdağ, teşvikin, dönüm başına göre değil de ürün hasadına göre verilmesinin en doğrusu olduğunu, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Akdağ, girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla elektrik fiyatlarının düşürülmesinin yollarına da baktıklarını söyledi.
Akıncılar köyündeki ziyaretinde köylünün, tapu, yol ve su sorunlarıyla ilgili talepleri üzerine Recep Akdağ, Türkiye’den gelen suyun 30 milyon tonunun içme kullanım suyu olarak kullanılmasını öngördüklerini, geriye kalan 45 milyon ton suyun Güzelyurt ve Mesarya’da tarımsal üretim için kullandırılmasını öngördüklerini ifade etti.

“Tarımsal ürünlerin ihracatında engel yok”
Ziyaretlerinde, tarımsal ürünlerin ihracatı konusunda gelen bazı şikayetler üzerine Akdağ, bu konuda KKTC’ye açık çek verdiklerini, tarımsal ürünlerin ihracatı önünde herhangi bir engel bulunmadığını ifade etti.
Akdağ ayrıca Kıbrıs’ın ada olması münasebetiyle Brusella hastalığından hızlı bir şekilde temizlenmesi gerektiğini söyledi.

“AB’de olmayan bir hastane”
Lefkoşa’da yeni bir hastane yapılması önerisini Hükümete ilettiklerini belirten Akdağ, yapmayı öngördükleri hastanenin Avrupa’daki hastanelerin üzerinde olduğunu kaydetti.
Sağlık hizmetleriyle ilgili eleştiriler üzerine Recep Akdağ, sağlık sisteminin iki yılda değiştirilebileceğini, Türkiye’de sağlıkta dönüşüm yapıldığını, mevcut sistemde aile doktorlarının bulunduğunu, ilaçlar için sadece cüzi bir katkı payı ödendiğini anlattı.

Akıncı, Akdağ’ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Akdağ ve beraberindeki heyete, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay eşlik etti.

 
Kudret Özersay’la görüştü
KKTC’de temaslar yapan TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’la görüştü.

Garantörlükten vazgeçilemez
Başbakan Tufan Erhürman, TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve beraberindeki heyeti kabul etti.
TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ kabulde yaptığı konuşmada, herkese hayırlı ramazanlar dileyerek, Filistin’de olanların, İsrail’in canice tutumunun kendilerini üzdüğünü belirtti.
Akdağ, Kıbrıs Türk halkının, izole veya yarı izole bir alanda sivil toplum üzerine yapılan baskı ve zulümün ne anlama geldiğini dünyada en iyi bilen toplumlardan olduğuna işaret ederek, “Tüm bunlar bize ders veriyor güçlü olmak güçlü durmaktan başka çare yok” dedi.

TC’nin garantörlüğünü ve adada bulundurduğu silahlı gücün önemini bu hadiselerle bir kez daha gördüklerini söyleyen Akdağ, Kıbrıs’ta yaşayan Türk halkının güvenliğini sağlamanın boyunlarının borcu olduğunu belirtti.

Erhürman: Kalkınma bir an önce gerçekleşmeli
Başbakan Tufan Erhürman ise, bu yıl ramazana arzu edildiği gibi bir giriş yapılamadığını dile getirerek, Filistin’de yaşananların kendilerini ziyadesiyle üzdüğünü belirtti.
Akdağ’ın yoğunlukta fırsat yaratarak kendilerini ziyaret edebilmesinden onur duyduklarını dile getiren Erhürman, TC’nin yoğun gündemin KKTC’ye yansımasının da büyük olduğunu belirtti.
Dövizdeki dalgalanmanın sosyal ve ekonomik büyümeye yansımasının da büyük olduğunu ifade eden Erhürman, bu ziyaretle bunları da görüşme fırsatı bulacaklarını söyledi. Erhürman, esas önemli olanın sosyal ve ekonomik kalkınmayı bir an önce gerçekleştirmek için projeleri değerlendirmek olduğunu kaydetti.

Selimiye Meydanı’nda iftar…
Öte yandan Vakıflar İdaresi, Lefkosa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ile Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı tarafından Selimiye Meydanı’nda iftar yemeği düzenlendi. İftar yemeğine Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da katıldı.
Recep Akdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Başbakanı Binali Yıldırım’ın selamlarını getirdiğini, Ramazan’ın ilk iftarını huzur ve sükûn içerisinde KKTC’de gerçekleştirdiklerini belirtti, Ramazan’ın tüm İslam dünyasına hayır ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. Akdağ, iftarın ardından Ankara'ya döndü. 

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2018, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474