banner564

Kararı hastanede öğrendi

46 yaşındaki Hasan Deniz Özvolkan’a aracıyla çarparak ölümüne neden olan 85 yaşındaki Hüseyin Çoban 1 yıl hapse mahkûm edildi

Kararı hastanede öğrendi
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Mehmetçik-Sazlıköy yolunda Nisan ayı 2017 tarihinde yönetimindeki araç ile yaya olarak yolun solundan sağına geçmekte olan Hasan Deniz Özvolkan’a çarparak ölümüne neden olan 85 yaşındaki Hüseyin Çoban, hakkındaki dava dün karara bağlandı. 
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nden yargılanan sanık suçlu bulunarak 1 yıl hapse mahkûm edildi. Sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi gören sanık Çoban karar duruşmasına katılmadı. Karar sanığın gıyabında okundu. Kararda trafik kazalarının yıldan yıla arttığı rakamlarla ortaya konarken, 85 yaşında olan sanığın araç kullanmasının da sakıncalı olunduğuna değinildi. KKTC’de belirli bir yaştan sonra araç kullanmaya elverişli olup olunmadığı ile ilgili tıbbi bir kontrolün olmadığı da vurgulandı.

Yıldan yıla arttı
Davanın kararını açıklayan Kıdemli Yargıç Fadıl Aksun, sanığın 24 Nisan 2017 tarihinde, saat 18.50 sıralarında yönetimindeki araçla ile Mehmetçik-Sazlıköy yolu üzerinde seyrettiği sırada, yolun solundan sağına geçmeye çalışan Hasan Deniz Özvolkan’a çarparak ölümüne neden olduğunu anımsattı. Ülkemizde, 2014 yılında 13, 2015 yılında 24, 2016 yılında 17 ve 2017 yılında 20 ölümlü trafik kazası meydana geldiğini kaydeden Aksun, nüfusu küçük olan ülkemizde bu miktarların yüksek olduğunu ve düşme eğiliminin olmadığının da açıkça görüldüğünü vurguladı.

İkisi de kusurlu
Kazanın olduğu bölgede yol yüzeyinin temiz ve kuru olduğuna, kaza saatinde havanın açık ve görüş mesafesinin yeterli olduğuna değinen Aksun, sanığın 150 metre ilerden Çoban’ı yol kenarında görmesine rağmen hızını salim hadde indirmediğini ifade etti. Çoban’ın da yaya geçidi olmayan bir yolda karşıdan karşıya geçmeye çalıştığını belirten Aksun, kazanın oluşumunda sanığın birinci, Çoban’ın ise ikinci derecede sorumlu olduğunu ifade etti.
Sanığın 85 yaşında ve hipertansiyon hastası olduğunu belirten Aksun, bunun sanık lehine hafifletici faktör olduğunu, ancak yaşından ötürü refleksleri azalan sanığın, yaşının da kazaya olumsuz şekilde yansımasının aynı zamanda sanık aleyhinde ağırlaştırıcı faktör olduğunu ifade etti. 

Önemli bir noktaya dikkat çekildi
Ülkemizde, diğer ülkelerin aksine, belirli bir yaştan sonra araç kullanmaya elverişli olup olunmadığı ile ilgili tıbbi bir kontrolün olmadığını da belirten Aksun, ülkedeki sürücülerin bir anlamda kendi erdem ve iradelerine terkedilmiş durumda olduğunu da sözlerine ekledi.
Sanığın hız limitini aşmasını, yaşının 85 olmasına rağmen araç kullanmasını, Çoban’ı 150 metre kadar ilerden görmesine rağmen önlem alamayarak hızını indirmemesini sanık aleyhinde ağırlaştırıcı nedenler olarak değerlendirdiklerini belirten Aksun, insan yaşamının son bulduğu vahim trafik suçlarında kamu yararı gereği hapislik dışında bir ceza takdir edilmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. Aksun, sanığı 1 yıl hapse mahkûm ettiklerini açıkladı. Kıdemli Yargıç Fadıl Aksun, ayrıca sanığı ömür boyu ehliyet alma hakkından da men edilmesine emir verdi. 

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2018, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474