banner564

Uzlaşı sağlandı

Hükümet, içme sütü için litre başına 0.25 TL destek verip fiyatların düşürülmesini kararlaştırıldı

Uzlaşı sağlandı
banner598

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, çiğ süt fiyatlarının imalatçıya satışında 0.15 TL’lik sübvansiye uygulanmasına karar verildiğini, yeni uygulamayla iç piyasada süt ve süt ürünlerinde fiyat artışının engellenmiş olacağını açıkladı. 

İçme sütü için de litre başına 0.25 TL destek verilip fiyatların düşürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.
Bakanlık açıklamasına göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı SÜTEK’in Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’yle çiğ süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi konusunda bir süredir devam eden görüşmeleri olumlu sonuçlandı. 
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin görüşmelerde, 1-15 Mayıs devresinde çiğ inek sütüne yapılan 0.05 TL/Lt fiyat ayarlamasının yetersiz olduğunu, döviz karşısında artan maliyetlerin karşılanamadığını ve en az 0.15 TL daha artış yapılması gerektiği görüşünü ortaya koyduğu belirtildi. 
Açıklamada, süt imalatçılarının da, sütün en yoğun üretildiği, içinde bulunulan sezonda bu fiyatlarla özellikle ihracatta sorun yaşanacağı ve çiğ süte gelecek fiyat artışının iç piyasaya yansımasının da hayat pahalılığını etkileyeceği görüşünü dile getirdiği kaydedildi. 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı açıklamasında, 1 Mayıs 2018 itibarıyla çiğ süte yapılan yüzde 3’lük fiyat artışının, özellikle UHT süt fiyatlarına iç piyasada yüzde 15 zam olarak yansıdığı ancak diğer mamüllere çok büyük bir yansımasının olmadığı ifade edildi
Ülkede içme sütü için litre başına 0.25 TL destek verilip içme sütü fiyatlarının düşürülmesinin de kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, “Ülkede günde yaklaşık 40 bin Litre içme sütü UHT ve Pastörize süt olarak tüketilmektedir. Bunun maliyeti günde 10 bin TL dolayında olacaktır. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde temel tüketim maddesi olan sütün fiyatının iyileştirilmesi için gerekli tedbir alınmıştır” denildi.


SÜİB’ten Şahali’ye teşekkür
Öte yandan Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar, süte verilen 15 kuruşluk devlet desteği dolayısıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’ye teşekkür etti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473