banner564

Ticaret savaşı sürüyor

ABD ile Çin ek vergileri dün itibari ile yürürlüğe koydu

Ticaret savaşı sürüyor
banner598

ABD ile Çin karşılıklı ek tarifeler yürürlüğe koydu. Çin, ABD menşeli 75 milyar dolar değerinde Amerikan ürününe yüzde 5 ila 10, ABD’de Çin'in 112 milyar dolarlık ürünün yüzde 15 ek tarife uygulamaya başladı. Çin'in yüzde 5 ek vergi getirdiği ürünler arasında ABD ham petrolü de var.

Zaman zaman tansiyonu düşüren açıklamalar gelmiş olsa da ABD le Çin arasındaki ticaret savaşı tam gaz sürüyor. İki ülke dün karşılıklı ek tarifeleri yürürlüğe koydu. Çin, ABD menşeli 75 milyar dolar değerinde Amerikan ürününe ek gümrük vergisi uygulamaya başladı. Dün sabah yürürlüğe gren uygulama ile bin 717 ürüne yüzde 5 ile yüzde 10 ek vergi getirildi.
Bu ürünler arasında ABD ham petrolü de bulunuyor. Pekin, 15 Aralık'tan itibaren ek vergi uygulanan ürün sayısını 5 bin 78'e çıkaracak. 
 ABD’de Çin'e 1 Eylül itibariyle yüzde 15 ek tarife uygulamaya başladı. Tarife 112 milyar dolarlık ürünü kapsıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, ağustos ayı başında 300 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanacak vergiye yüzde 10'dan 15'e yükseltmişti. Akıllı telefon ve laptop gibi ürünlerin ithalatına yüzde 15 tarife ise 15
Aralık'a ertelenmişti. Kararın yaklaşan tatil sezonunda ekonomik canlılığı etkilememesi için alındığı açıklanmıştı.
Çin de 23 Ağustos'ta ABD'ye misilleme olarak yaklaşık 75 milyar dolarlık ABD ürünlerine yen vergiler koyduğunu, yüzde5 ila 10 arasında değişen vergilerin iki partide, 1 Eylül ve 15 Aralık itibarıyla yürürlüğe gireceği duyurulmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473