banner564

Ülkenin siyah altını

Başbakan Tatar Ozanköy’de Pekmez yapımını öğrendi, üreticilere başarı diledi

Ülkenin siyah altını
banner598

    Başbakan Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs’ın ‘Siyah Altını’ olarak bilinen harnup pekmezinin yapımıyla yakından ilgilendi. Ozanköy’de Pekmez Festivali’ne  katılan Tatar, üreticilerin başarısından övgüyle söz ederek, ileriki yıllarda daha başarılı üretim yapılmasını diledi.

   Tatar, yeşili, çevreyi her türlü güzelliği korumak, Kıbrıs Türk kültürünü, geleneklerini yaşatmak ve buraya yerleşen insanlarla kaynaşarak yaşamanın son derece önemli olduğunu söyledi. Tatar, Türkiye’den getirilen suyla Ada’da yeşilin yeniden bulunacağına, tarımın üretimin gelişeceğini vurguladı.
   Başbakan Ersin Tatar, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bazı milletvekilleri ve vatandaşların katıldığı festivalde, konuşmaların ardından pekmez şırası içildi ve 11’inci Ozanköy Pekmez Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. 
Festival pekmezli tatlılar yarışması ve ödül töreni, pekmezin sağlığa faydaları konulu sunum, İpek Amber konseri, Çatalköy Belediyesi Halk Dansları Ekibi gösterisi ve Türkiye’nin efsanevi gruplarından Kurtalan Ekspress’in konseriyle sona erdi.

Tatar: Halk festivallere sahip çıkıyor
Başbakan Ersin Tatar, Beylerbeyi ve Ozanköy’ün KKTC’nin en güzel bölgelerinden olduğunu belirterek, yeşili, çevreyi her türlü güzelliği korumak, Kıbrıs Türk kültürünü, geleneklerini yaşatmak ve buraya yerleşen insanlarla kaynaşarak yaşamanın önemine işaret etti. 
Tatar, bölge insanına, üreticisine, geleneklerine kültürüne güzelliklerine sahip çıkmanın, büyük önem taşıdığını kaydetti.
Konuşmasında geçtiğimiz gün Türkiye’den getirilen suyun geldiği tesisleri ziyaret ettiğini anımsatan Tatar, burada KKTC altyapısına kazandırılan zenginlikleri bir kez daha gördüğünü söyledi. 
Başbakan Tatar, su seviyesinin yükseldiğini anımsatarak, yapılan bu çalışmalarla suyun gelişiyle Ada’da yeşilin yeniden bulunacağına, tarımın üretimin gelişeceğine inanç belirtti. Bu güzelliklerin desteklenmesi halinde, ülkede yaşayan insanların çalışmalarının daha da değer bulacağını, ülkenin daha da gelişeceğini dile getiren Tatar, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyan herkesi kutladı.

Uzun herkese teşekkür etti
Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun da, zeytin, harnup ve pekmez üreticiliğinin son zamanlarda azaldığını ancak Ozanköy’de başlatılan festivalden sonra bu sayının artış gösterdiğini belirtti. 
Uzun, festivalin gerçekleşmesine kaktı koyan başta Girne Belediyesi olmak üzere herkese teşekkür etti.

Güngördü: Doğayı seven nesiller yetiştirilmeli
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 2008 yılından sonra belediye ile muhtarlık iş birliğinde gerçekleştirilen festivalle, harnup ağaçları ve pekmez konusundaki farkındalığın arttığını dile getirdi. 
Güngördü, belediye olarak Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı iş birliğiyle, beldede yeşil alan, çocuk oyun alanları ve parklarda harnup ağacı dikilmesi için çalışma başlattıklarını anlattı.
Girne Belediye Başkanı Güngördü, festivallerle, Kıbrıs Türk kültürü ve geleneklerinin yaşatılması yanında, ülkenin farklı yerlerinde yaşayan, Kuzey Kıbrıs’a yerleşen yabancı uyruklu vatandaşların da kaynaştığını kaydetti. Güngördü, hoşgörü kültürü olan, çevre bilinci taşıyan, yeşili, hayvanları koruyan nesiller yetiştirmenin önemli olduğunu vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473