banner564

Zoraki ticaret

Güneydeki domates seraları doludan zarar görünce, ihtiyacın kuzeyden karşılanması gündeme geldi

Zoraki ticaret
banner598

  Hafta sonunda etkili olan kötü hava koşullarının Paralimni-Kappari bölgesindeki seralarda ve açık alanlarda yetiştirilen domateslere ciddi zarar verdiği, bu  nedenle KKTC’den domates ithali yolunun açıldığı haber verildi.

   Fileleftheros, “Dolu, Kıbrıs Türk Domatesine Yolu Açıyor” başlıklı haberinde Kappari bölgesinden Rum çiftçilerle yaptığı görüşmeleri kaynak göstererek Noel ve yeni yıla kadarki yerli domates ve diğer sebze rekoltesinin dolu yağışından önce beklendiğinden az olacağını yazdı.
   Habere göre bazı tüccarların piyasadaki boşluğu kapatmak üzere KKTC’ye yöneleceğine dikkat çeken Rum çiftçiler, ithal edilecek tarımsal ürünlerin menşe denetiminin, Kıbrıslı Türkler tarafından mı üretildiğinin yoksa Türkiye’de üretilmiş olmasına rağmen Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın verdiği belgelerle “Kıbrıs Türk ürünüymüş gibi mi gösterildiğinin tespitinin çok zor hatta imkânsız olduğu” iddiasında bulundular.

Bakanlık yalanladı
Bu arada Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kuzey’den Güney’e domates ihracatı için herhangi bir resmi izin başvurusu yapılmadığını, ayrıca bu dönemdeki arz talep dengesinden dolayı,  domates ihracatının mümkün olmadığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rum basını kaynaklı haberlerde yer alan “Güney Kıbrıs, KKTC’den domates ithal edecek” iddialar değerlendirildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473