banner564

30 bini hemen gidecek

Rum tarafının Yunanistan’la birlikte hazırladığı ‘Güvenlik Belgesi’ 10 bin Türk askerinin bir süre daha adada kalmasını öngörüyor

30 bini hemen gidecek
banner598
 Güvenlik konusunda perde gerisinde bütün başrol oyuncularının da katımıyla çeşitli senaryolar şekillendirilmekte olduğu belirtilirken, Lefkoşa Rum kesiminin bir öneri oluşturduğu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın da, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın mührüyle, konuyla ilgili bütünlüklü bir belge hazırladığı ifade edildi.
   Fileleftheros gazetesi manşetten yer verdiği haberinde, Rum kesiminin “Geçiş Döneminde Güvenlik ve Garantiler” başlıklı “non paper”de acil durumlarda çeşitli aşamalarda faaliyet gösteren tepki mekanizmalarına atıfta bulunduğunu yazdı.
   Rum kesiminin beş sayfalık belgesinde, Kıbrıs sorununda varılacak anlaşmanın uygulanmasının ve geçiş dönemi esnasında güvenlik konusunun, BM tüzüğünün VII’nci faslına göre, BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğu altına getirileceğini kaydeden gazete, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de veto etme haklarından vazgeçeceklerini yazdı.
   Belgede, Türk askeri birliklerinin adadan ayrılması konusunda ise, anlaşmanın ilk gününden itibaren en az yüzde 75 oranından (30 bin) söz edilmekte olduğunu yazan gazete, 10.000 kişi olduğu düşünülen geriye kalanların ise, tam anlamıyla adadan ayrılmaları zamanı belirtilmeden, askeri bir üsde toplanacaklarını kaydetti.
   Elde edinilen “bilgilerin”, Rum kesiminin altı yıllık bir zaman takvimi tartışmakta olduğu yönünde olduğunu ve bunun uzun olarak addedildiğini yazan gazete, Türk tarafının ise bu meselelerde farklılık göstermeye hazır olduğunu ileri sürdü.
   Ancak bu farklılaşmanın, Türk tarafının tezlerinin temeline dokunmadığını kaydeden gazete, Türk tarafının garantiler ve askeri birliklerin geçiş dönemi boyunca muhafaza edilmesiyle ilgili olacak olan ‘yeniden değerlendirme hakkıyla 15 yıla kadar olan’ uzun zaman takvimlerini tartışmakta olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473