banner564

AB’den 100 milyon Euro

Rum Yönetimi, 10’uncu parseldeki doğal gaz çalışmalarını, KKTC’nin 35’inci yıldönümünde başlatıyor

AB’den 100 milyon Euro
banner598

   Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin kıta sahanlığına giren 10’uncu parseldeki doğal gaz sondajlarına, KKTC’nin 35’inci kuruluş yıldönümü olan yarın başlayacağı bildirildi. Rum basınına göre, sondaj alanında bekleyen Amerikan ExxonMobil şirketine ait “Stena IceMax” isimli sondaj gemisinin, kazıya başlamak için Rum liderliğinin talimatını ekliyor.

   Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de yaptığı açıklamada, ExxonMobil şirketinin sondaj gemisinin, hali hazırda, 10’uncu parselde, sondajın gerçekleştirileceği yerde bulunduğunu söyledi.
   Habere göre, konuyla ilgili olarak “alçak sesler” muhafaza edilmesi yönünde bir çağrıda da bulunan Lakkotripis, Rum Meclisi Ticaret Komitesini enerji programı konusunda bilgilendirdi.
   Toplantının ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin dört eksene odaklandığını dile getiren Lakkotripis, bunları 10’uncu parselde yapılacak sondajlar, 7’nci parselle ilgili beklenen ve planlanan sondajlar, Afrodit yatağındaki gelişmeler ve doğal gazın gelişine ilişkin altyapılar konusunda başlayan süreçler şeklinde sıraladı.
   Komiteyi bilgilendirmesine değinerek, çok iyi bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Lakkotripis, şeffaflık çerçevesinde, önemli gelişmeler olduğu zaman komiteyi bilgilendirmeyi sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi.
   Doğal gaz altyapıları konusunda Lakkotripis, yaklaşık 100 milyon Euro’ya Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen ihaleye değinerek, bunun doğal gazın Güney Kıbrıs’a gelişinin ilk aşaması olduğunu söyledi.
   10’uncu parselle ilgili bir soruya yanıtında ise Lakkotripis, çok yakında başlayacak olan sondajlar konusunda iki meseleye değinmek istediğini belirterek, bunlardan birincisinin, sondaj gemisinin hali hazırda ilk sondajın gerçekleştireceği yerde bulunmasıyla alakalı olduğunu, ikincisinin ise konuyla ilgilenme ve konuşmanın kısıtlanmasıyla alakalı olduğunu belirtti.
    Geçmişte yapılan sondajlarda olduğu gibi, Rum Yönetimi’nin programının planlandığı şekilde uygulanmakta olduğunu, ilerleyeceğini ve “tantana” olmadan devam edeceğini ifade eden Lakkotripis, teknik konuları kastederek, kendileri için önemli olanın sondajın engel çıkmadan ilerlemesi olduğunu belirterek, mümkün olan en iyi sonuçların çıkmasını umduklarını dile getirdi.
   Bunun için gerek kendisinin, gerek Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, her gün ne söyledikleri konusunda itidalli olma çağrısında bulunduğunu ifade eden Lakkotripis, her şeyin iyi gitmesini umduklarını ifade ederek, bunun genel planlamaları açısından önemli bir sondaj olduğuna vurgu yaptı.
  Bilindiği üzere, 10’uncu parselde sondaj yapılacak hedefteki çalışmaların yarın veya Perşembe günü başlamasının beklendiğini kaydeden gazete, ilk aşamanın Aralık ortasında tamamlanacağını ifade etti.
   Bunun akabinde sondaj gemisinin, 10’uncu parsel içerisinde sondaj yapılacak ikinci hedefe gideceğini belirten gazete, buradaki çalışmaların ise Ocak ayının ilk 10 günü içerisinde başlamasının beklendiğini ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474