banner564

‘Artık yorulduk’

Müzakerelerin yeniden çökmesinden rahatsız olan Güzelyurt göçmeni Rumlar hem BM’ye, hem de Anastasiadis’e muhtıra verdi

‘Artık yorulduk’
banner598
Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden çökmesi, Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların tepkisine yol açtı. Sözde Omorfo Belediye Başkanı Viktoras Hacıavraam, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin yanı sıra Rum lideri Nikos Anastasiadis’e bir muhtıra sunarak endişelerini dile getirdi.
   Alithia gazetesine göre muhtırayı Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu teslim aldı. Burada bir konuşma yapan Hacıavraam, göçmenlerin, her defasında çökmesinden ve yeni bir çabanın ortaya çıkmasını beklemekten yorulduklarını söyledi.
   “Buna katlanacağız, ancak uzun süreli olmayacak” diyen Hacıavraam, iki buçuk neslin kaybedildiğini dile getirdi.
   “Vatana bölüneyi hediye etmek istemiyoruz” diyen Hacıavraam, Crans Montana’daki müzakerelerin çöküşünün ardından ne yazık ki olanakların azaldığını ve 43 yılın çok fazla olduğunu, öte yandan Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulunması için bütün gidişatlara yönelik baskı kullanılmasının da zamanı olduğunu” iddia etti.
   Konuşmasında “ne yazık ki toprak üzerindeki oldu-bittilerin iyimser olmalarına izin vermediği” iddiasında da bulunan Hacıavraam, Güzelyurt’ta üç üniversite inşa edildiğini ve şehrin, şehrin sakinlerinin uzağında ve ötesinde, intizamsız bir şekilde yeniden inşa edilmekte olduğunu ileri sürdü.
  Hacıavraam, bu yüzden bütün bunların, herhangi bir iyimserlikten ziyade, kendilerine karamsarlık getirmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Fotiu:Çabalar sürecek

   Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik muhtırayı teslim alan Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu ise konuşmasında, “Omorfo” kökenli Rumlara, “Anastasiadis’in mücadeleci selamlarını ve işgalin sona ermesi ve vatanın yeniden birleşmesine yönelik çabalara devam etme konusundaki kararlılığını” iletti.
   “Bunun hepsinin hedefi olması gerektiğini ve 43 yılın çok fazla olduğuyla hem fikir olduğunu” savunan Fotiu, “gerçekleştirilen son çabanın Türklerin uzlaşmazlığı ile Türklerin güvenlik, garantiler, müdahale hakları ve işgal birliklerinin ayrılması gibi önemli konulardaki kabul edilemez tezleri yüzünden başarısızlığa uğradığını” iddia etti.
   Sözlerinin devamında “Omorfo Kıbrıs Rum idaresi altında iade edilmeksizin, herhangi bir çözümün kabul edilmeyeceğini belirten Fotiu, “bunun istikrarlı tezleri olduğunu, bunun birçok kez bizzat Rum Yönetimi Başkanı ve Rum tarafınca ortaya konulduğunu ve Anastasiadis tarafından İsviçre’de de yinelendiğini” dile getirdi.
   Gazeteye göre “Omorfo’nun kendileri, Kıbrıs, aynı zamanda Kıbrıs sorununun olası bir çözümünde, toprak düzenlemeleri açısından özel bir öneme sahip olduğunu” savunan Fotiu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis adına, kentin çeşitli örgütlerini ve Belediye Meclisini, şehrin iadesi için 43 yıldır verdikleri mücadeleden de ötürü kutladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2017, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473