banner564

Avrupa Konseyi devrede

Rum Ombudsman beraberindeki heyetle cezaevini ziyaret etti, durum normale dönmeye başladı

Avrupa Konseyi devrede
banner598
 

   Rum Merkezi Cezaevi’ndeki durumun, son zamanlarda yaşanan intihar, tecavüz ve ayaklanma gibi olayların ardından günden güne normale dönmeye başladığı, cezaevindeki durum nedeniyle Rum yönetimin Avrupa Konseyi’nden azar işittiği haber verildi.
   Alithia Gazetesi, cezaevindeki durumun önceki gün itibarıyla  sakin olduğunu, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun Ombudsmanlık çalışanları ve “Tüm Kıbrıs Avukatlar Derneği” heyetiyle cezaevini ziyaret ettiğini ve mahkumlarla iletişim ve diyalog köprüsünün açıldığını belirtti.

   Gazete, cezaevi çalışanlarından, müdür yardımcılığı görevini yürüten Andreas Ellinas’ın ise bu  görevinden istifa ettiğini duyurdu.

 

İyi bir ileişim ve insani yaklaşım

   Rum Ombudsman Eliza Savvidu, cezaevini ziyareti sırasında, personel Venüsbet ve mahkumlar arasında daha iyi bir iletişim kurulması, aynı zamanda mahkumlara daha insani bir yaklaşım gösterilmesiyle, birçok problemin çözülebileceğini söyledi.

   Cezaevinde mahkumlara yönelik su ve elektrik kesintileri konusu gibi, çok kolay bir şekilde çözülebilecek konular olduğuna da dikkati çeken Savvidu, cezaevindeki sorunların kayda geçirilmesinin hafta itibarıyla başlayacağını dile getirdi.
   Rum Çevik Kuvveti’nin cezaevinde bulunmasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Savvidu, önceki gün yapılan Rum Meclisi Hukuk Komitesi toplantısı sırasında, Rum Adalet Bakanı’nın, çevik kuvvetin cezaevindeki varlığının, geçici olacağını söylediğini aktardı.
Cezaevini ziyaretinde, personel ve mahkumlar arasında herhangi bir iletişim olmadığı izlenimi edindiğini ve bunun büyük bir problem olduğunu dile getiren Savvidu, mahkumların konuşmaya ve kendilerinin birileri tarafından dinlenmesine susamış olduklarını ifade etti.

Adalet Bakanı: Gevşeklik gösterildi
   Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İoannas Nikolau, önceki gün Rum Meclisi Hukuk Komitesi’ni cezaevindeki durum hakkında bilgilendir. Bakan, ağır hasta olan hükümlülerin tedavilerinin Athalassa Hastanesi’nde yapılacağını, ayrıca cezaevinde sağlık hizmetleri koğuşu meydana getirileceğini söylediği.
   4 Mart 2013 tarihinden bu yana, cezaevindeki durumun iyileştirilmesi için çalışmaya başladığını anlatan Nikolau, bazı önlemler alındığını ve stratejik bir plan yapıldığını belirtti.

Gevşeklik gösterildiğini ve bazı tedbirlerin zayıflatıldığını dile getiren Rum bakan, gereken işbirliği olmadığı zaman, zihniyetin değişmesinin zor olduğuna dikkati çekti.
Yeni cezaevi inşa edilmesi için yakın zamanda ihaleye çıkacaklarını açıklayan Nikolau, bazı milletvekillerinin, istifa etmesi yönündeki açıklamaları konusunda ise, eleştirilere açık olduğunu ancak bu eleştirinin tek başına bir işe yaramadığını söyledi.
   Nikolau, Rum Sağlık Bakanı Petros Petridis’ten, Merkezi Cezaevinden başka bir yere atanan cezaevi psikiyatristi Luis Kariolu’nun,önceki gün göreve başlayan yeni psikiyatrisin desteklenebilmesi için, bir süre daha görevinde kalmasını isteyeceğini belirtti.

   Nikolau’nun, cezaevinde meydana gelen sorunların sorumlusu olarak, cezaevindeki liderlik yapısına işaret ederek, Meclisteki toplantıda, cezaevinde hüküm süren gizleme, hasıraltı etme zihniyetine ve insanlık dışı tedbirlere atıfta bulundu.

 

Avrupa Konseyi’nden müdahale
   Fileleftheros Gazetesi, onlarca yıldır alınması geciken kararların, durumun kontrolden çıkmasıyla 24 saatte alındığına dikkati çekerek, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in cezaevindeki durumla ilgili müdahalede bulunduğunu duyurdu.

   Rum Yönetimi’nin cezaevindeki durumun sonucu olarak, Avrupa Konseyi’nden azar işittiğini yazan gazete, Muiznieks’in, cezaevindeki son intiharın, ülkedeki cezaevlerindeki durumun iyileştirilmesindeki aciliyete işaret ettiğini söylediğini iletti.
   Muiznieks, cezaevinin daha çok suçluların rehabilite edilmesi ve topluma yeniden kazandırılmasına odaklanması gerektiğini, bundan ötürü de cezaevindeki yaşam koşullarının insani olması gerektiğini söyledi.
Muiznieks, kısa bir zaman içerisinde bu gidişata yönelik ilerleme yaşanmasını görmeyi umduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 06:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473