banner564

ABD endişeli

İngiltere, tasarruf programı çerçevesinde savunma harcamalarını üç yılda yaklaşık 2,8 milyar sterlin azaltıyor

ABD endişeli
banner598
 

İngiltere tasarruf programı çerevesinde savunma harcamalarını üç yılda yaklaşık 2,8 milyar sterlin azaltırken, ABD Eski Savunma Bakanı Robert Gates, İngiltere'nin kesintileri ile "tam bir ortak" olma kabiliyetini yitirebileceğini söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberinde, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın askeri gücünü 2020'ye kadar yaklaşık 30 bin azaltarak 147 bine çekmeyi planladığı iddia edilirken, ABD Eski Savunma Bakanı Robert Gates, İngiltere'nin bütçe kesintileri ile "tam bir ortak" olma kabiliyetini kaybedebileceğini ifade etti.

İngiltere'nin, savunma harcamalarında ciddi kesintiye gittiğine dikkati çeken Gates, "İngiltere tam bir ortak olma kabiliyeti ya da imkanına sahip olamayacaktır" dedi.

AA muhabirinin İngiltere'nin harcama verilerinden derlediği bilgiye göre, İngiltere 2011 yılında toplam 693,5 milyar sterlin kamu harcamasından toplam 45 milyar sterlini savunma harcamaları için ayırırken, 2012'de bu pay 44,4 milyar sterline düşürüldü. 

İngiltere, geçen yıl itibariyle toplam 675,1 milyar sterlin seviyesindeki kamu harcaması bütçesinde savunma harcamasının payını azaltarak 42,2 milyar sterline çekti. 

İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan AA muhabirine yapılan açıklamada, "ABD gibi, İngiltere de savunma harcamaları konusunda bir takım zorlu kararları almak zorunda kaldı. Fakat halen dünyanın en büyük dördüncü savunma harcamaları bütçesine ve ABD dışında en iyi donanıma ve eğitime sahibiz" ifadeleri kullanıldı. 

Savunma Bakanlığı açıklamasında, İngiliz ordusunun en iyi ekipmanlarla donatılması için gelecek on yıl boyunca yaklaşık 160 milyar sterlin seviyesinde kamu harcamasının yapılacağı belirtildi. 

2014 yılı sonunda İngiltere Afganistan'dan çekilmeyi planlıyor

İngiliz ordusunu halihazırda Afganistan'da 5 bin 200 İngiliz askeri bulunuyor. Bu sayı 2013 yılının başında 9 bindi. İngiltere Başbakanı David Cameron, "İngiliz askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili karar verdikleri zaman çizelgesine bağlı kalacaklarını ve 2014 yılı sonu itibariyle Afganistan'da muharip güç bırakmayacaklarını" söylemişti.

İngiltere'nin gelecek yıldan sonra Afganistan'da asker ve polis eğitimlerine verdiği desteğin ise sürmesi bekleniyor. İngiltere'nin tasarruf programı çerçevesinde savunma harcamalarından kesintiye gitmesi, asker sayısını azaltmasının, ülkenin yurt dışındaki savunma çalışmalarına da etki edebileceği tahmin ediliyor. 
 

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 06:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473