banner564

‘Avrupalı’ senaryo

Üçlü görüşme, Berlin duvarının yıkılmasının yıldönümüne denk getirildi

‘Avrupalı’ senaryo
banner598

   Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in üçlü görüşme için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i 25 Kasım’da Berlin’e davet etmesi ve liderlerin de daveti kabul etmesi dünkü Rum basınında geniş yer buldu.

   Rum basını, 3’lü görüşmenin ‘Berlin Duvarı’nın yıkılmasının yıldönümüne denk getirilmesine dikkat çekti.
   Fileleftheros “Nihayetinde Üçlü Görüşme Berlin’de… BM Genel Sekreteri’nden Davet Geldi - 25 Kasım Kesinleşti… Elizabeth Spehar Liderlere Anlaşma Yetmez Telkininde Bulundu” başlıklı haberinde, üçlü görüşmenin, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşme yıldönümü döneminde gerçekleşeceğini yazdı.
   Gazete, Genel Sekreter’in Kıbrıs Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, üçlü görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı  Anastasiadis ile hazırlık görüşmeleri yapmak üzere Ada’ya gelmesinin beklendiğini hatırlattı.
   Haberde; Rum yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kıbrıs müzakereleri ve çözüm konusunda bu hafta içinde kaydettiklerini yorumlamak istemediği, Türk tarafından yapılan açıklamaları izlemekte olduğunu ilettiği belirtildi.

Referans şartlarında uzlaşı

   Rum Sözcü Prodromos Prodromu’nun, “Türk hükümeti, zaman zaman farklı görüşler ortaya koyuyor ancak BM referans şartlarında mutabakat gerektiğini önceden ortaya koymuştu” dediğine işaret edilen haberde, “Bu açıklama, Kıbrıs Rum tarafının şu andaki talebinin referans şartlarında anlaşma olduğunu gösteriyor” ifadesi kullanıldı.
   Habere göre Prodromu, Anastasiadis’in bu konuda BM ile “olumlu ruhla” işbirliği yapmakta olduğunu söyledi. Anastasiadis’in (üçlü görüşme) inisiyatifi devam etmekte olan Genel Sekreter ile işbirliğine odaklandığını belirten Sözcü  şunları söyledi:
    “Önemli olan, Başkan’ın zaman zaman, yapıcı önerilerde bulunmasıdır. Keza iki liderin Genel Sekreter ile görüşmesi Başkan’ın önerisiydi. Çünkü bizim taraf müzakerelerin malum zeminde, yani müzakerelerin başladığı ortak açıklama, yakınlaşmalar, Genel Sekreter’in 6 maddesi ile yeniden başlamasını istiyor.”
   Gazete, Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın Perşembe geceki resepsiyonda iki lider de yanındayken, BM’nin yapacağı yeni hareketler öncesinde kendi mesajını vermek istediğine dikkat çekti ve Spehar’ın şu sözlerini aktardı:
    “İki liderin referans şartlarında uzlaşma ve müzakerelere geri dönme çabalarını yoğunlaştırması gerekir. Kıbrıs liderlerinin ortak kabul edilebilir bir anlaşmayı bitiş çizgisinde getirme fırsatı var ancak  temsil ettiklerine (Kıbrıslı Türklere ve Rumlara) bunu izah edip ileri götürmeye de hazır olmaları gerekir.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473