banner564

Dünyanın gündemi oldu

Terör örgütü DEAŞ’ın kurucu lideri Ebubekir el-Bağdadi, ABD’nin düzenlendiği ‘Kayla Mueller’ operasyonuyla öldürüldü

Dünyanın gündemi oldu
banner598

 ABD'nin Suriye'de düzenlediği operasyonda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi öldürüldü. Operasyona katılan askerlerin Bağdadi'yi görsel olarak teşhis ettiği ve olay mahallinde DNA testi de yapıldığı belirtildi. 

Operasyona Bağdadi'nin cinsel saldırısına maruz kalan ve hayatını kaybeden insan hakları savunucusu ‘Kayla Mueller’ adı verildi. 
Bağdadi’nin öldürüldüğüne dair açıklamayı ABD Başkanı Donald Trump yaptı.
Trump, "DAEŞ'in lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü. ABD personeli harikaydı, hiçbir personelimizi kaybetmedik. Rusya, Türkiye, Irak ve Suriye ve Kürtlere teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin önceki gece Suriye'de yaptığı operasyonda Bağdadi'nin ölü ele geçirildiğini belirterek, "Ebubekir el-Bağdadi öldü. Bir korkak gibi öldü, kaçarak ve ağlayarak" ifadesini kullandı.
Bağdadi'nin operasyon esnasında bir tünele girdiğini ve Amerikan K9'larının onu takip ettiğini aktaran Trump, "Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğunu teyit etti" açıklamasında bulundu.
Bağdadi'nin son birkaç haftadır radarlarında olduğunu vurgulayan Trump, operasyonda Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak ile koordineli çalıştıklarını belirterek, bu ülkelere teşekkür etti.
Trump, "Türkiye ile bunu konuştuk. Nereye gittiğimizi biliyorlardı. (Onlara ait) Hava sahasında da uçtuk. Onlar (Türkiye) harikaydı, hiç sorun olmadı." ifadelerini kullandı.

Dünyanın bir numaralı terör lideri
ABD'nin uzun yıllardır Bağdadi'nin peşinde olduğunu vurgulayan Trump, "ABD, dünyanın bir numaralı terör liderini adaletin önüne getirdi. Bağdadi'nin yakalanması ya da öldürülmesi ABD'nin bir numaralı ulusal güvenlik önceliğiydi" diye konuştu.
Operasyon esnasında hiçbir ABD personelinin ölmediğini aktaran Trump, "Bağdadi çıkmaz bir tünele girdikten sonra öldü. Yol boyunca ağladı ve inledi. 11 küçük çocuk yara almadan evin dışına çıkarıldı. Bağdadi 3 küçük çocuğunu da yanında sürükledi. Onlar da öldü. Tünelin sonuna ulaştığında köpeklerimiz onu takip ediyordu. Yeleğini patlattı ve kendini ve 3 çocuğunu öldürdü." dedi.
Trump, "Orada yaklaşık 2 saat kaldık. Misyon tamamlandıktan sonra, baskında çok hassas bilgiler ve metaryal ele geçirdik. DEAŞ'ın doğuşu ve gelecek planlarına ait en çok aradığımız bilgileri aldık. Bağdadi'nin ölümü, ABD'nin terörist liderleri amansız arayışını, ayrıca DEAŞ'ı ve diğer terör örgütlerini yenmeye sözünü göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Onay alındı
Bu operasyonun diğer ülkelerin onayı ve yardımı ile yapılabildiğinin altını çizen Trump, "Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak'a teşekkür etmek istiyorum. Suriyeli Kürtler'e de (YPG/PKK) teşekkür etmek istiyorum. Bu çok tehlikeli bir misyondu. Ayrıca bu yolculuğu benim için başarılı kılan muhteşem istihbarat yetkililerine de teşekkür ederim. Operasyonda yer alan ABD askerlerine de ayrıca teşekkür ederim." diye konuştu.

Yerinde DNA testi yapıldı
Operasyona katılan askerlerin Bağdadi'yi görsel olarak teşhis ettiğini ve ayrıca patlamadan sonra olay mahallinde Bağdadi'nin DNA testinin de yapıldığını belirten Trump, Bağdadi'nin vücut parçalarının söz konusu askerlerce geri getirildiğini söyledi.
Trump, "Orada, yerinde anında yapılan DNA testine göre yaklaşık 15 dakika sonra cesedin Bağdadi'ye ait olduğu teyit edilmişti." dedi.
Bağdadi'nin iki eşinin üzerinde de intihar yeleği olduğunu, ancak bu yeleklerin patlatılmadığını ifade eden Trump, söz konusu iki kadının Bağdadi'nin üzerindeki yeleği patlatması sonucu öldüğünü kaydetti.

Tarihi itiraf
ABD'nin eski Başkanı George Bush döneminde Irak'a müdahaleyi de desteklemediğini belirten Trump, "Oraya kitle imha silahları var diye gittik ama silahlar yoktu." dedi.
Irak'taki petrolde savaşın ardından başka ülkelerin avantaj sağladığını vurgulayan Trump, "Binlerce insan kaybettik, trilyonlarca dolar harcadık ancak ABD'li firmalar petrol konusunda avantaj sağlayamadı." diye konuştu.  

Operasyona ‘Kayla Mueller’ adı verildi
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien de, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyona, Bağdadi'nin cinsel saldırısına maruz kalan ve hayatını kaybeden insan hakları savunucusu ‘Kayla Mueller’ adının konduğunu açıkladı.

Olay yeri görüntülendi
Bu arada ABD'nin, terör örgütü DAEŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'yi İdlib'de öldürdüğü iddia edilen operasyon yeri, AA tarafından görüntülendi.
Kameralara yansıyan görüntülerde, bir evin yerle bir edildiği, bir aracın yandığı ve evlerin etrafındaki çadırların ve sivillere ait evlerin zarar gördüğü anlaşılıyor. 
Zeytin ağaçlarının arasındaki olay yerinde, bombardımanın etkisiyle çukurların oluştuğu görülüyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473