banner564

‘Başarısız olduk’

Anastasiadis’in, çözüm konusundaki düşünceleri güneyde geniş yankı uyandırdı

‘Başarısız olduk’
banner598

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, desantralize federasyon konusunda Rum halkını bilgilendirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısıyla ilgili haberler, dünkü Rum gazetelerinde  geniş yer buldu.

   Alithia gazetesi “Hedefim Bizi Çıkmazlara Sürüklemeyecek Olan İşlevsel Bir Devlet” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in dün düzenlediği basın toplantısında, desantralize federasyon konusunda yaptığı bilindik önerisinin akabinde, Kıbrıs sorunundaki politikasını açıklığa kavuşturduğunu yazdı.
   Gazete “Hedefim Direnebilecek Bir Çözüm” başlığıyla iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde ise, Anastasiadis’in, yetkilerin desantralize edilmesi fikrinin “gevşek federasyonu” teşkil etmediğini söylediğini iletti. Anastasiadis, Kıbrıs devletinin gelecekteki statüsünün, iki kesimli iki toplumlu federasyona dönüşeceğini de vurguladı.
   “Gazetecilerin Sorularına Yanıtlar” ara başlığıyla yayımlanan haberde ise, Anastasiadis’in bir soruya yanıtında, “desantralizasyonun ısrar değil, olumlu oy konusunun düzenlenmesiyle ilgili olduğunu” söylediğini yazdı.
   Gazeteye göre, “desantralizasyonun, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların (Kıbrıslı Türklerin) haklarını kötüye kullanacağını hissetmeyeceği farklı bir felsefeye sahip olduğunu” savunan Anastasiadis, “vetonun ise ortak karar verilecek üç durum dışında olmadığını, öte yandan Kıbrıs sorununa çözüm bulunması halinde, Kıbrıs Türk MEB’i bulunmayacağını” da iddia etti.
   Anastasiadis, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesi konusundaki bir soruya yanıtında, bunun Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Çavuşoğlu arasındaki görüşme sırasında ayarlandığını ve Çavuşoğlu’nun görüşmelerini istediği konusunda kendisine bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Döngüyü kapattı

   Fileleftheros gazetesi ise “Döngüyü Kapattı - Başkandan ‘Hepimiz Denedik ve Müzakerelerde Başarısız Olduk’ İtiraf”’ başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam düzenlediği basın toplantısında ortaya koyduğu şeylere dayanarak  “Rum Yönetimi’nin tüm başkanlarının son 44 yıldır Kıbrıs sorununda izledikleri çabalar döngüsünün büyük ölçüde kapandığını” yazdı.
   Gazete, Anastasiadis’in, çabaların Türk uzlaşmazlığının sonucu olarak başarısız olduğunu iddia ettiğini yazarken, öte yandan Anastasiadis’in basın toplantısıyla bir yandan federal Kıbrıs devletinde yetkilerin desantralize edilmesi önerisini izah etmek istediğini, bir yandan da halkın ve siyasi liderliğin önerisine daha fazla dikkat göstermeleri gerektiği konusunda kendilerini ikna etmeye çalıştığını kaydetti.
    Gazete “İkna Etme Operasyonu” başlığıyla iç sayfadan yer ayırdığı haberinde ise, Anastasiadis’in dün akşamki basın toplantısının, desantralize federasyon konusundaki önerisinin, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi ve müzakerelerin yeniden başlamasına bir çıkış yolu sağlayabileceği konusunda halkı ve siyasi liderliği, aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumunu ikna etme operasyonundan ibaret olduğunu yazdı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473