banner564

Beklenti Maraş

Rum yönetimi güven yaratıcı önlemler için iyi bir ortamın şekillendiği kanaatinde

Beklenti Maraş
banner598

   Güven yaratıcı önlemler (GYÖ) için uluslararası unsurda iyi bir ortam şekillendiği kanaatinde olan Rum yönetimi, Maraş’ın Rumlara verilmesi ile olumlu bir iklim oluşacağını düşünüyor.

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni müzakere süreci çerçevesinde 31 Mart Pazartesi günü yapacakları ikinci görüşme ile Kıbrıs sorunu yeniden perde önüne gelirken, Rum yönetimi, Nisan ayının, müzakerecilerin derinlere ineceği güven yaratıcı önlemlerin de gündeme geleceği bir ay olacağını değerlendiriyor.
   Atlihia Gazetesi’ne göre, Yunan ayaklanmasının yıldönümü nedeniyle önceki gün Limasol’da düzenlenen törende konuşan Rum Sözcü Hristos Stilianidis, Rum Yönetimi’nin, güven yaratıcı önlemler alınmasıyla ilgili göstergelerin iyi olduğunu ifade etti.

   Rum sözcü, uluslararası unsurun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Mağusa’nın çitle çevrili kenti” ifadesiyle nitelediği Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisini kabul ettiği kanaatinde olduğunu iddia etti.

 

Rum sözcü umut vermedi

 

   Anastasiadis’in önerisinin hayata geçmesiyle Kıbrıs sorununun çözüm çabasında, bunun paralelinde güven yaratılmasında olumlu bir iklim meydana geleceğini savunan Stilianidis,  “Ancak kat edilecek yol uzun ve Kıbrıs sorununun çözümü hazır değildir, çetin müzakerelere, müttefiklere ve AB ilke ve değerlerinde ısrar edilmesine gerek vardır” dedi.

   Stilianidis, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın açıklamaları ve liderlerin Pazartesi günkü görüşmesiyle ilgili bir soruya karşılık, “Rum Yönetimi açısından kamuoyu önünde müzakere diye bir şey olmadığını” belirtek, şöyle konuştu:

   “Hükümetin tutumu baştan beri netti. Cesur güven yaratıcı önlemlerle yeni bir dinamik katmamız gerekiyor. Bizim taraf, Mağusa’nın iadesi konusunda ısrarlıdır Kamuoyu önünde müzakereye girerek müzakere kozumuzu, müzakere taktik ve stratejilerimizi alaşağı ve iptal etmemiz en kötü hata olur. Kamuoyunda müzakere zarar verir, tarihi deneyimimiz bize bunu gösterir.”
Rum sözcü, ayrıca, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis arasında yapılacak ikinci görüşmede şu ana kadar gelinen yerin gözden geçirileceğini kaydetti.

“Durum zor”


  Aynı gazete Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in durumu “zor” diye niteleyip ve “Kıbrıs sorununun çözümüne kadar daha gidilmesi gereken çok yol olduğunu” söylerken, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın nisan ayında al-verin başlamasından söz ettiğine, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da al-ver olmadan Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğini söylediğine dikkati çekti.
   Özersay ve Eroğlu’nun açıklamalarını Kıbrıs Türk basınını kaynak göstererek, “Özersay Al-Ver İstiyor... Kıbrıslı Türk Müzakereci, Müzakerelere Katılımının, karşılıklı Kabul Edilebilecek Bir Sonuç Çıkarmak İçin Olduğunu Söylüyor” başlığıyla okurlarına aktardı.
   Simerini haberi manşetten “Türkler Al-Ver İçin Bastırıyor... Özersay Nisan Ayında Böyle Bir Sürecin Başlayacağını İlan Ediyor” başlığıyla aktardı.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 00:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474