banner564

Birleşme zamanı

Yunanistan Başbakanı Çipras ile 3 saatlik görüşme yapan Anastasiadis, 2017 için çözüm diledi:

Birleşme zamanı
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında  Atina’da gerçekleştirilen  3 saatlik görüşmede, Cenevre konferansına ilişkin son hazırlıkların ve haritaların ele alındığı bildirildi.
   Anastasiadis, Atina’daki zirvede ortak stratejinin belirlendiğini açıklarken, 2017 yılının ‘Yeniden bütünleşme açısından’ önemli bir yıl olacağını söyledi.
   Rum basın haberlerine göre, dün yayınladığı mesajda Kıbrıs’ın yeniden büyünleşme zamanının geldiğini belirten Anastasiadis, AB ile uyumlu, insan haklarına saygılı federal bir yapı istediklerini kaydetti.
   Türkiye’nin 12 Ocak’!ta ilk defa garantilerle ilgili tavrını ortaya koyacağını söyleyen Rum lideri, 
9 Ocak’ta Akıncı ile yapacağı görüşme öncesinde bir veya 2 müzakere yapabileceklerini ifade etti. Anastasiadis, önümüzdeki Çarşamba günü Akıncı ile görüşeceğini, gerek duyulması halinde Cumartesi ikinci bir görüşme yapılacağını kaydetti.

Atina temasları

   Politis gazetesi, “Cenevre Öncesi Bir Dizi Temaslar” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasındaki görüşmeye geniş bir şekilde yer verdi.
   Gazete Anastasiadis ile Çipras’ın, AB’nin kurumsal organlarının yetkilileri ile temaslarda bulunma ayrıca buna paralel olarak iki ülke dışişleri bakanlarının gerek AB gerekse ABD düzeyinde görüşmeler yapmasına karar verdiklerini yazdı.
   Anastasiadis ile Çipras arasındaki görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğüne dikkati çeken gazete görüşmede, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da yer aldığını belirtti.
   Habere göre iki taraf, görüşmede, Cenevre sürecine ilişkin olası senaryolar, öze dair konular ve garantiler ile güvenlik konularının nasıl ele alınacağı konularını görüştü.

Türk tarafı aynı yerde

   Görüşmede, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın olası görüşmesine yönelik hazırlıklar amacıyla Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Paraskevopulos’un, Türk mevkidaşı ile yapmış olduğu görüşmelerin sonuçları konusunda da bilgilendirmenin yapıldığını yazan gazete, teknokratlar düzeyindeki görüşmenin herhangi bir yeni unsuru eklemediğinin ayrıca Türk tarafının tezlerinde bir kımıldamayı da ortaya çıkarmadığının görüldüğünü belirtti.
   Gazete bununla birlikte Erdoğan ile Çipras arasındaki olası görüşme konusunun ise açık durmaya devam ettiğini yazdı.
   Haberi “Tüm Senaryolar İçin Hazırlandılar” başlığıyla veren Alithia gazetesi, Anastasiadis ile Çipras arasındaki görüşmeyi oldukça yapıcı olarak nitelendirdi.
   Gazete görüşmede, Cenevre’deki konferansa yönelik gerek öz gerekse sürece ilişkin çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldığını da yazdı.
    Fileleftheros gazetesi ise haberi “BM, AB’ye Yönelik Müdahaleler” başlığıyla aktardı.
   Gazete Atina ve Güney Kıbrıs’ın ilk olarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek için New Yok’a gitmesiyle, BM’ye yönelik faaliyette bulunma konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2017, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474