banner564

Böge gündem oldu

Maronit’ler ve Karpaz Rumları için AB’den ek bütçe koparan Alman milletvekili adaya geldi

Böge gündem oldu
banner598
  Avrupa Parlamentosu bütçesinde, KKTC’ye yeniden yerleşmeyi tercih edecek Maronitlerin mali açıdan desteklenmesi için sunduğu değişiklik önergesiyle Rum tarafında tartışma yaratan Alman Avrupa Milletvekili Reimer Böge, Kıbrıslı Maronit eşi Maria Kokkinu ile birlikte adaya geldi.
   Politis, 29 Ekim’in “kayıplar günü” ilan edilmesi vesilesiyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından Salı günü onurlandırılacak Böge ve eşi ile yaptığı söyleşiyi “Avrupa Ortak Eylemleri Destekler” başlığıyla aktardı.
   Gazeteye göre, Böge, AB içerisinde yıllardır Kayıp Şahıslar Komitesi ve Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarının Avrupa ödenekleriyle desteklenmesine katkı sağlıyor. 
    Böge, Güney Kıbrıs’ın AP milletvekilleri Kostas Mavridis ve Dimitris Papadakis’in itiraz, diğer Rum vekillerin de boykot ettiği “Kıbrıs Türk tarafına ve Maronitlerin muhtemel yeniden iskânına mali destek” önerisinin, sadece iki tarafın uzlaşarak aldığı inisiyatifleri desteklemeyi ilke edinen Avrupa Komisyon için “pusula” olduğuna dikkat çekti. 
   AB’yi ikna etmek için Kayıp Şahıslar ve Kültürel Miras komitelerine mali yardımları “altyapılar, eğitim, çevre ve yerel çalışmalar ve toplumların yakınlaşması aracılığıyla yeniden birleşmeye hazırlık kapsamında, Kıbrıslı Türklere Mali Yardım çerçevesine” sunduklarını anlatan Böge, “Önemli olan, komisyondaki olası bir çözümü destekleme niyetidir” dedi. 
   Rum tarafında tartışma yaratan değişiklik önerisi sorulduğunda ise “yapılan, Maronitlerin yeniden iskânını desteklemeye ve 3’üncü Viyana Sözleşmesi’nce belirlenen bütün mahsurların güvenceye alınmasına yönelik ifadenin bütçeye eklenmesidir” diyen Böge özetle şöyle devam etti:
   “Anahtar, Avrupa Komisyonu’nun 2016 tarihli Kıbrıslı Türkleri desteklemeye dair raporunda yer alan, yeniden birleşme çerçevesinde iki tarafın da uzlaştığı yeni inisiyatifler olursa desteklemeye hazır olduğu ifadesidir. Yeniden iskân ifadesinin çıkarılması için değişiklik önerildi ancak önerime verilen oylar (406 evet, 204 hayır) çok netti. Bu, Avrupa Konseyi’nin iradesinin ifadesidir.”

Kimliği koruma meselesi

   Maria Kokkinu da eşinin açıklamasını “Bunun, Kıbrıs Rum toplumuna ait olma arzumuzla hiçbir alakası yok. Dünyanın her yerinde azınlıkların özel desteğe ihtiyacı var. Helen Ortodokslarla anlaşmazlığımız yok ancak kültürümüzü ve kimliğimizi korumaya çalışıyoruz” sözleriyle tamamladı.
   “Bu yardım Kıbrıs Türk tarafınca nasıl değerlendiriliyor?” sorusuna karşılık Böge “Ödenekler hükümetin erişimi olmayan bölgelerle ilgili olduğundan, Kıbrıslı Türklerle çalışan ve Komisyon tarafından onaylanmış çalışmaları seçen özel bir komite var” izahında bulundu. 
   Böge “Maronitlerin yeniden iskânı için para verilmedi ancak böyle bir ihtiyaç olabileceği teslim edildi. AP olarak, konu üzerinde taraflar arasında anlaşma olur olmaz yardıma hazır olduğumuz mesajını verdik” dedi. Kokkinu ise “üstelik Kıbrıs hükümeti de Türkiye’nin gelip yeniden iskânı finanse etmesini istemez” diye ekledi. 
   Böge, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun Avrupa sorunu, uluslararası sorun olduğu” tezini sıklıkla  tekrarladığını hatırlatarak “Bu nedenle Avrupa da bazı taahhütler almalı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2017, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474