banner564

Cameron’u kıskanmış!

Merkel, Anastasiadis’i Berlin’e davet etti

Cameron’u kıskanmış!
banner598
 

    Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Almanya’ya davet ettiği, 6 Mayıs olarak netleştirilen ziyaretin “yükseltilmiş” düzeyde olacağı belirtildi. Rum basını ise, Merkel’in Anastasiadis’i Londra ziyaretini “kıskançlık” yüzünden davet ettiği yorumunu yaptı.

   Alithia Gazetesi, Londra’dan sonra Berlin’e ziyaret edecek olan Anastasiadis’in Almanya ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğini ve Anastasiadis ile Merkel’in, görüşmelerinin hemen ardından ortak basın toplantısı düzenlemeyi planladığını yazdı.

   Anastasiadis İngiltere’ye gerçekleştirdiği ve dün tamamlanan olan 4 günlük resmı ziyareti gibi, beraberinde bakanlar ve bürokratlarla birlikte Almanya’yı da ziyaret edeceğini kaydeden gazete,Anastasiadis ve beraberindekilerin çeşitli düzeylerde, Kıbrıs sorunu, AB’nin bugünü ve yarını, ekonomi, işsizlik, v.b. konularında temaslarda bulunacağını belirtti.

   Anastasiadis’e davetin, AB’nin diğer bir güçlü paydası, Almanya Başbakanı Angela Merkel’den, Güney Kıbrıs ile İngilizler arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğu bir dönemde yapıldığına dikkati çeken gazete, bunun, Güney Kıbrıs-İngiltere iyi ilişkilerinin, Almanya’nın şu anda AB içerisinde oynamakta olduğu hegemonik rolünü güçsüzleştirebileceğini iddia etti.

 

Öncelik ekonomi

   Fileleftheros Gazetesi de, Rum liderin Merke ile görüşme istediğini belirterek, Anastasiadis’in, Güney’e yabancı yatırım çekmek ve Rum ekonomisini kurtarma çabaları çerçevesinde çeşitli başkentlere ziyaretleri çerçevesinde Mayıs ayı başlarında Berlin’de bulunacağını yazdı.
   Gazeteye göre, şu anda Merkel ile yapacakları açıklanan ortak basın toplantısında, Rum yönetiminin ekonomik kurtuluş, Kıbrıs sorununun çözümü ve Avrupa’dan desteğini alma çabalarına destek mesajları verilmesi için ön hazırlıklar yapılıyor.
   Anastasiadis’in Berlin ziyaretinin, mevduatların tıraşlanması kararından sonra sıkıntıya giren Almanya ile ilişkilerin yeniden canlandırılması hedefini taşıdığınıkaydeden gazete, Rum yönetiminin, Anastasiadis-Merkel görüşmesine ve görüşme sonrasındaki ortak basın toplantısında verilecek siyasi ve ekonomik mesajlara çok yatırım yaptığını belirtti.

  Rum Yönetimi Başkanı’nın, Hollanda’yı ve ardından Katar’ı da ziyaret edeceğini, Katar’ın Güney Kıbrıs’taki büyükelçisinin, Anastasiadis’in Katar ziyareti sırasında bir işbirliği anlaşması imzalanacağını açıkladığını yazdı.
   Katar büyükelçisi siyasi alanda ve uluslararası etkinliklerde Güney Kıbrıs-Katar işbirliğinden söz ederek, eğitim, kültür, sağlık, turizm alanlarında işbirliği ihtimalini de açık bıraktı. İki tarafın ekonomi ile inşaat ve enerji alanlarındaki çalışmalar da dahil ortak yatırımlar yapılması konusunda büyük olanaklar bulunduğuna işaret etti. 

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473