banner564

Çanlar çalıyor

Güney Kıbrıs’ta yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre oylarını yüzde 13,6’ya çıkaran terörist ELAM, ülkenin 3’üncü büyük partisi oldu

Çanlar çalıyor
banner598

    Güney Kıbrıs’ta 26 Mayıs’ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçiminde, DİSİ’nin yüzde 30’luk oy oranıyla birinci parti olarak göründüğü, AKEL’in yüzde 23 ile ikinci sıraya, terörist ELAM’ın ise yüzde 13,6 ile üçüncü sıraya yerleştiği bildirildi.

    Rum Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM), Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs için ayrılan 6 sandalyeden birini alacağına kesin gözle bakılırken, Rumlar arasında faşist ırkçı kesimindeki yükselişin endişe verici olduğu ifade edildi.
vvv “Symmetron Market Research” adlı şirket tarafından Kathimerini gazetesinin hesabına, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 822 kişiyle, 5-12 Nisan tarihleri arasında rastgele telefon görüşmeleri aracılığıyla gerçekleştirilen ankete göre, aşırı sağ ELAM’ın AP’ye girmesi, merkez partilerin parçalanmasına ve sağın yükselişine işaret ediyor.
   Gazete, AKEL’in ise yüzde 23’lük oy oranıyla DİSİ’yi takip ettiğini; Kooperatif bankaları sürecinden DİSİ’nin etkilenmemiş olmasının AKEL’in alacağı oyları azalttığını, ancak AKEL’in, gerek seçimi boykot edecek olan seçmenler, gerekse Niyazi Kızılyürek’in adaylığı çerçevesinde Kıbrıslı Türklerden gelecek oylarla, DİSİ ile arasındaki farkı azaltmayı umduğunu yazdı.
   Ankete göre DİKO ise, yüzde 13,6’lık oy oranıyla AP’deki yerini koruyor. Yeni oluşan partilerden biri olan, eski DİKO’lu Marios Karoyan’ın liderliğindeki Demokratik Cephe’nin de (DİPA), yüzde 3 olan seçim barajını aşması bekleniyor.

Oy kullanmayanların sayısı yüzde 32
   Gazete, AP seçimini boykot edecek olan seçmen oranının da yüksek olduğuna işaret ederek, ankete katılanların yüzde 32,7’sinin oy kullanmayacağını (üç kişiden biri) veya geçersiz oy kullanacağını belirttiğini kaydetti.
   Ankete göre, AP seçimine katılan parti ve oluşumlar ile kararsızlar ve oy kullanmayacak olanların oranları özetle şöyle:
   “DİSİ: yüzde 30, AKEL: yüzde 23, DİKO: yüzde 13,6, ELAM: yüzde 8,3, EDEK: yüzde 6,1, Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği: yüzde 4,7, DİPA: yüzde 3,1, Yasemin Hareketi: yüzde 1,1, Hayvan Partisi: yüzde 0,7, kararsızlar: yüzde 9,4, oy kullanmayacaklar/geçersiz oy kullanacaklar: yüzde 32,7.”
Gazete, ankette, ilk üç sırada yer alan partilerin adaylarının oy oranlarının aktarıldığını da kaydederek, buna göre DİSİ’nin adaylarından Lefteris Hristoforu’nun yüzde 44, Lukas Furlas’ın yüzde 40, Nikos Tornaridis’in yüzde 36, Eleni Stavru’nun yüzde 10, Panayotis Sendonas’ın yüzde 6, Giorgia Konstandinu’nun yüzde 5 oranında oy alacağını yazdı.
    Ankete göre AKEL’in adaylarından Neoklis Silikiotis yüzde 36, Yorgos Yeorgiu yüzde 30, Niyazi Kızılyürek yüzde 30, Athos Yeorgiu yüzde 16, Yorgos Kukumas yüzde 15 ve Marina Nikolau da yüzde 15 oranında oy alacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473