banner564

Çoğunluk karamsar

Rum halkının sadece yüzde 12’si Cenevre müzakerelerinden olumlu sonuç bekliyor

Çoğunluk karamsar
banner598
Rum halkının ezici bir çoğunluğunun Cenevre görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağına inanmıyor. 
   Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine göre, müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına inanaların sayısı yüzde 12’de kalıyor.
   Habere göre anket 3-5 Ocak 2017 tarihlerinde Symmetron Market Research tarafından Güney Kıbrıs çapında 18 yaş ve üstü 500 kişiyle yapıldı.
   Cenevre’de gerçekleştirilecek kritik müzakerelere 24 saat kala Kıbrıslı Rumların karamsar ve kuşkulu olduklarını yazan gazete, ankete katılan 500 kişiden sadece yüzde 12’sinin İsviçre’de anlaşmaya varılacağına dair iyimserliğini dile getirirken, yüzde 55’lik bir kısmın da anlaşma olmayacağını ve çabaların devam edeceği düşüncesinde olduğunu belirtti.
   Ankete katılanların yüzde 30’u ise Cenevre’de görüşmelerin sonucuyla ilgili olarak, müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağı ve çabaların kesileceğine inanıyor.
   Açıklamaların atmosferi ve Kıbrıs Türk tarafındaki yetkilerin açıklamalarında da kaydedildiği gibi bir kısımda hakim olan kuşku nedeniyle, olası bir çözümde garantilerin kalması perspektifinin, vatandaşlar arasında olumsuz bir yaklaşıma sebep olduğu değerlendirmesinde bulunan gazete, tüm bunların neticesinde, bir çözüme onay verirken öncelikler konusunda güvenlik ve garantilerin vatandaşların endişeleri ve açıklamalarında hakim olduğunu; böylece bu tutumla Cenevre’deki müzakerelerde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in elinin bağlandığını belirtti.

Dönüşümlü Başkanlık istemiyorlar

   Ankette 2014 yılında Annan Planı’nda oy kullananların ayrımının da yapıldığı bilgisini veren gazete, buna göre Annan Planı’na “evet” diyenlerin, garantilerin kalkmasında ve dönüşümlü başkanlıkta daha talepkâr olduklarına dikkat çekti.
   Gazete, Annan Planı’na “hayır” diyenlerin ise dönüşümlü başkanlığın olmamasını istediklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2017, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474