banner564

‘Çözümü belirleyecek’

Annan Planı’na göre Rumlar açısından olumlu iyileştirmelerin yapıldığını iddia eden Rum basını, garantilerle ilgili tartışmalara dikkat çekti:

‘Çözümü belirleyecek’
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis arasında sürdürülen müzakerelerde, 2004 Annan Planına göre Rumlar açısından olumlu gelişmelerin yaşandığını belirten Politis gazetesi, garantilerle ilgili tartışmaların belirleyici olacağını yazdı.
   Gazete, “Kıbrıs Sorunu Çözüm Planı... İşte Müzakerelerdeki yakınlaşmalar ve anlaşmazlıklar” başlıklı haberinde, müzakerelerde bugüne kadar gelinen noktanın bir özetini aktararak, bazı saptamalarda bulundu.
   Kıbrıslı Türk ve Rum kaynaklara dayandırılan manşet haberde, “Yönetim”, “Ekonomi” ve “AB” başlıklarındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde “daraltıldığı”, “sadece birkaç detay ve tarafların, müzakere kozu olarak tuttuğu bazı şeylerin” kaldığı kaydedildi.
   “Mülkiyet başlığında iki önemli anlaşmazlık varlığını koruyor ancak çözümü; büyük ölçüde Garantiler/Güvenlik, daha küçük ölçüde de ekonomik yönü etkileyecek” vurgusunu yapan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “garantileri ne kendisinin kabul edeceğini, ne de Rumların garantileri içeren bir çözüme evet diyeceği” yönündeki görüşlerini hatırlattı.
   Gazete, Rum tarafının, “Kıbrıs sorununa müdahil hiçbir yabancı ülkeden garantileri kabul etmesi konusunda baskı görmediği için, bu konuda ortak kabul görecek bir formül bulunabileceğine” inandığını da ekledi.

Çözümün maliyeti

   Çözüm anlaşmasını belirleyecek diğer bir konunun da çözümün ekonomik yönü olduğuna dikkat çeken gazete, Kıbrıs Türk tarafının bağışçılardan kolayca para bulunabileceği, Rum tarafı ve IMF’nin ise kolay para bulunamayacağı için çözüm maliyetinin mümkün olduğunca azaltılması gerektiği inancında olduğuna işaret etti.
   Habere göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 7 görüşme yaparak, bütün başlıkları derinlemesine ele almasının beklendiği 23 Ağustos-14 Eylül arasındaki 20 günlük görüşmeler, müzakerelerin geleceği açısından belirleyici olacak. New York’taki BM Güvenlik Konseyi Genel Kurulu’ndan sonra ne olacağına dair kararın bu görüşmelerden çıkacak sonuca göre alınacağı kaydedildi. 7 görüşmede her şey yolunda gitmesi halinde, iki liderin New York’ta Genel Sekreter Ban Ki Moon’la, Kıbrıs sorununun dış yönlerinin ele alacağı ortak bir görüşme yapacağı belirtildi.

Anastasiadis çok mutlu

   Gazete, liderlerin 23 Ağustos’taki ilk görüşmelerinde “Mülkiyet başlığının kapatılmasına, en azından havada kalan unsurların Toprak’la bağlantılı olduğunun kabulüne çalışacağını” yazdı. 

   Haberde; “Başkan Anastasiadis müzakerelerde bugüne kadar uzlaşılanlar konusunda (Annan planına kıyasla çok ciddi iyileşme var) kendini çok iyi hissediyor” denildi.
   Haberde, olası bir çözümdeki nüfus oranlarına ilişkin ise “Kıbrıs Federasyonunun nüfus oranı yüzde 78,5 Kıbrıslı Rum ve yüzde 21,5 Kıbrıslı Türk olacak. Rakamlarla ifade edilirse 803 bin Kıbrıslı Rum ve 220 bin Kıbrıslı Türk. Yani yürürlüğe girişinin ilk günü Kıbrıs federasyonunun nüfusu, 1 milyon 23 bin olacak” ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2016, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474