banner564

Dalga geçiyor

Anastasiadis, doğal gazdan elde edilecek gelirlerden Kıbrıslı Türkler için ayrılacak payın ‘Emanet Hesabına’ yatırılmasını önerdi

Dalga geçiyor
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum siyasi parti başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, hidrokarbonlardan istifade edilmesinden ortaya çıkacak olan gelirlerden Kıbrıslı Türklerin payına düşen kısmın yatırılacağı bir “escrow account” (emanet hesap) oluşturulması konusunda öneride bulunduğu haber verildi.

   Politis gazetesi “Kıbrıslı Türklerin Gazdan Gelecek Parası Ayrı - Başkan Escrow Account Konusunda Parti Başkanlarının Ağzını Yokladı - Karşılık Bulmadı ve Israr Etmedi” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, “elindeki bilgilere” dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bu konuda parti başkanlarının çoğunluğundan herhangi bir karşılık almadığını ve önerisinde ısrar etmediğini yazdı.
   Gazete, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in açıklamasında, fonun rezervinde nüfus açısından Kıbrıslı Türklerin oranını aşan bir miktarın her zaman bulunacağını, dolayısıyla ayrı bir hesap açılması için bir sebep olmadığını söylediğini iletti.
   Gazete haberine iç sayfadan ise “Başkandan Kıbrıslı Türklerin Yararına Olacak Özel Bir Hesap Düşüncesi - Kıbrıslı Türkler İçin Kenarda Para” başlıklarıyla yer verdi ve Anastasiadis’in, hidrokarbonlardan istifade edilmesinden ortaya çıkacak gelirlerden Kıbrıslı Türklerin payına düşen kısmın yatırılacağı bir hesap oluşturulması konusunda bir öneri-düşünce ortaya koyduğunu vurguladı.
   “Elde edinilen” bilgilerin Anastasiadis’in önerisinde ısrar etmediği şeklinde olduğunu kaydeden gazete, Anastasiadis’in bu öneriyi, Hidrokarbon Fonu (veya Ulusal Yatırım Fonu) kurulmasına ilişkin olarak Mecliste beklemede olan yasa tasarısında bir değişiklik önerisi olarak tekrar gündeme getirip getirmeyeceğinin ise bilinmediğini belirtti.
   Anastasiadis’in bu hesabın oluşturulması olasılığından bir düşünce şeklinde söz ettiği ve bunun toplantıda yer alan parti başkanlarından kabul görmediği şeklinde olduğunu yazan gazete, parti başkanlarının çoğunluğunun Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin ele aldığı yasa tasarısının ileriye götürülmesinden yana olduklarını belirtti.
   Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise açıklamasında, öneri konusunda görüş belirtmeye hazır olmadığını ve resmi olarak sunulması halinde bunun incelenip parti tarafından bu hususta görüş belirtileceğini ifade etti.
   Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu da yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması durumunda, bu gelirlerin halkın tümüne; Kıbrıslı Rumlara, Kıbrıslı Türklere, Maronitlere ve Ermenilere ait olacağını savundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474