banner564

Dengeli konuştu

İngiltere’nin yeni Kıbrıs Yüksek Komiseri, Kıbrıs sorununun çözümüne destek verdiklerini söyledi, ancak detaylara girmedi

Dengeli konuştu
banner598

 İngiltere’nin yeni Kıbrıs Yüksek Komiseri Stephen Lillie, ülkesinin Kıbrıs müzakere sürecini desteklediğini, bunun garantör güç ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak ama daha da önemlisi Kıbrıs halkının dostu olarak görevleri olduğunu belirtti. Rum Lideri Nikos Anastasiadis’e güven mektubunu sunarken konuşan Lillie, “Birtanya hükümeti ve ben Yüksek Komiser olarak Kıbrıs sorununa adil, demokratik ve kalıcı bir çözümü desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Yüksek Komiser Şöyle dedi:
“Avrupa Birliği’nden ayrıldığımız için Britanya Yüksek Komiserliği Britanya ve Kıbrıs adasında daha geniş ve daha da derin ilişkiler kurmak için çalışacak. Bu ilişkiler, liberal serbest ticaret demokrasileri ve hukukun üstünlüğü, Uluslar Topluluğu ortak üyeliği, ortak kurumsal bağlantılar ve ortak hukuk sistemi gibi ortak değerler temelinde olacaktır.”
Birleşik Krallık-Kıbrıs ilişkileriyle ilgili olarak da Lillie, kişisel bağlantılardan ayrı olarak kültürel, ekonomik ve kurumsal bağların zenginliğinin keyfini çıkardıklarını, tüm bunların ticaret, finansman ve yatırım, turizm, eğitim ve bilim, hukuki uygulamalar, kamu sektörü ve ekonomik reform, dış politika ve savunma politikası gibi alanlarında ilişkileri daha da artırmak için sağlam bir temel sağladığına dikkat çekti.
Anastasiadis ise konuşmasında Kıbrıs sorununa değinerek, “Genel Sekreterin müzakere sürecinin başlaması umutlarını araştırmak için bir temsilci atama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Mustafa Akıncı’ya, BM Genel Sekreterinin 2017 yılının Temmuz ayında ortaya koyduğu çerçeveyi kabul edip etmediklerine açıklık getirmeleri, etkilemek amacıyla açıklamalar veya yanlış yorumlara yol açacak konuşmalardan sakınılması, , BM Genel Sekreteri için de diyaloğun başlamasına yol açacak gerekli koşullar için net bir görüntü elde etmesi çağrısı yapıldığını hatırlattı.  

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2018, 11:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473