banner564

Doğru karar alınmalı

Avrupa Kalkınma Bankası’nın toplantısında konuşan Anastasiadis, yeniden iskan ve tazminatlar için fon kaynaklarının belirlenmesini istedi

Doğru karar alınmalı
banner598
  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa ekonomik açıdan sürdürülebilir bir çözümün bulunması gerektiğini ifade ederek bir çözümün bulunmasının ardından kalkınma ve rehabilitasyon için yapılacak çalışmalara Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın (CEB) katılımının güvence altına alınmasının önemine işaret etti.
  Anastasiades, Cenevre’de yapılacak Konferansın “ön şartsız ve verimli” olacağı umudunu diledi getirdi.
   Güney Lefkoşa’da yapılan CEB’in 52. Ortak Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Anastasiades, çözümün yaşayabilirliğine değinerek “çözümün uygulanmasını risk altına sokacak, yakın geçmişte meydana gelen olaylar gibi eylemlerden kaçınmak gerektiğini açıkladı. Altyapı ve kalkınma projelerinin finanse edilmesinin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'ta önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.
    CEB müdürü Rolf Wenzel’e teşekkürlerini illetten Anastasiades, “CEB görevi çerçevesinde, çözüm bulunmasının ardından alt yapı geliştirme ve rehabilitasyon ile ilgili tüm çalışmalara desteğini resmi bir şekilde açıkladı” dedi.
 Rum lideri devamla, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın işgal rejimindeki özellikle bankacılık sektörüne teknik destekte bulunması konusunda resmi talebini teyit etti.
 
KKTC’de Stres testi yapılacak
   “Amacımız mülkiyete bağlı konuların,  örneğin yeniden iskân, tazminat ve algılanan çözümü finanse edecek muhtemel fon kaynaklarını belirlemek için doğru hesap yapmaktır” diyen Anastasiades, Kıbrıs Türk tarafının kendi bankacılık sektöründe gerekli olan “stres testinin” IMF tarafından yapılması konusunda gerekli erişimin sağlanmasına nihayet izin vereceği ümidini ifade etti.
    Rum lideri, IMF ve Dünya Bankası’nın Türk işgali altındaki mali durumun değerlendirmesine karışmasından bu yana geçen bir yılda bu değerlendirmenin yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.
    Cenevre’de 28 Haziran tarihinde yapılacak Kıbrıs Konferansı’na da değinen Nikos Anastasiades, konferansın verimli olmasını diledi ve “Birleşmiş Milletler ilke ve değerleri çerçevesinde ve topluluk müktesebatına tam saygı göstererek kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla iki taraf arasında yakınlaşma sağlamak için ön şartsız ve yapıcı öneriler sunulacağını diliyorum” dedi.
 
Çözümün kazancı yüksek
    Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) Başkanı Rolf Wenzel de çözümün bedelinin, kazancından düşük olacağını savundu.
   Basın toplantısında konuşan Wenzel, uluslararası toplumun, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda çalışmaları finanse etmeye hazır olduğunu belirtti.
    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası girişimiyle geçen ay yapılan ve AB, IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası toplum ile uluslararası finans kuruluşlarının da katıldığı bir toplantıya atıfta bulunan Wenzel, burada Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin ekonomik boyutunun ele alındığını ifade etti.
   Wenzel, toplantıda, mülkiyet bir kenara bırakıldığında, altyapı yatırımları gibi doğrudan maliyetin, turizm ve adaya gelecek yatırımlarla elde edilecek kazanca kıyasla çok yüksek olmayacağının ortaya çıktığını belirtti.
   Adadaki iki toplumun ihtiyaçlarıyla ilgili ayrıntılı analiz yapılması gerektiğine işaret eden Wenzel, uluslararası toplumun, yeniden birleşmenin ardından örneğin Maraş ve turizm alanında Kıbrıs’a yatırım yapmayı umduğunu söyledi.
   Wenzel, yeniden birleşmenin çok olumlu bir gelişme olacağına da işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2017, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474