banner564

Fanatikler krizden yana

Rota değişikliği Rum Ulusal Konseyi’ni iki cepheye böldü

Fanatikler krizden yana
banner598
   Rum tarafının, Türk tepkilerinin yatıştırılması ve Kıbrıslı Türklerin doğal gaz konusundaki kaygılarına cevap verilmesi konularında strateji belirlemeye çalıştığı haber verildi. 
   Simerini haberi “Ulusal Konsey’de İki Kamp... Türkiye’ye Karşı Önlemlerin Tırmandırılıp Tırmandırılmaması Konusunda Anlaşmazlık... DİSİ ve AKEL Yatıştırma Formülü Aranması Görüşünde Birleşiyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Rum Ulusal Konseyi’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye aleyhine önlemlerin tırmandırılıp, tırmandırılmaması ve Rum Yönetimi’nin rota değişikliğine gitmesi konusunda iki kampa ayrıldığını yazdı. 
   DİSİ ve AKEL’in, yatıştırma politikası benimsenmesi mantığıyla, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in derhal müzakere masasına dönmesi için yol bulunması görüşünde olduğunu belirten gazete, geriye kalan partilerin ise krizi tırmandırma yanlısı olduğunu yazdı. 
Gazete güvenilir bilgilere dayanarak, uluslararası toplumun güçlü oyuncularının Rum tarafına net bir rota değişikliğine gitmesi konusunda ağır baskı yaptığını ve bu rota değişikliği eğiliminin bu baskılardan kaynaklandığını vurguladı. 
   Haberini “DİSİ ve AKEL Önlemlerin Tırmandırılmaması Konusunda Aynı Siperde... Yatıştırma Formülü Arıyorlar.. Siyasi Parti Başkanlarının Yeni Toplantısı, Kıbrıslı Türklerin Kaygılarını Dağıtma Önlemleri Ana Gündem Konusuyla Gelecek Hafta” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin son toplantısının Rum tarafının niyeti açısından gösterge olduğuna işaret etti.

Akel:Türklere boru hattı sözü verelim 

   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin, krizin yatıştırılması ve sonunda Kıbrıs Rum liderliğinin müzakere masasına geri dönmesiyle ilgili önerisini sundu, daha doğrusu tekrarladı. Öğrendiğimize göre AKEL’in önerisi şunları öngörüyor:
   MEB’in tamamıyla ilgili koordinatların yer alacağı belgenin BM’ye sunulmaması, Ankara’ya; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, çözümden sonra Türkiye ile MEB sınırlarını belirlemeyi beklediği mesajının gönderilmesi.
   Lefkoşa’nın Ankara’ya –Uluslararası toplum aracılığıyla- Kıbrıs sorununa bulunacak muhtemel bir çözümden hemen sonra Kıbrıs Cumhuriyeti yataklarında Türklere doğal gaz boru hattı verme sözü verilmesi. 
   Kiprianu’nun söylediği üzere AKEL’in önerileri Türkiye’ye, ihlallerini derhal kaldırması ve Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözülmesi hedefiyle rota değişikliği açısından teşvik yaratılmasını hedefliyor. 

etmez. Hükümet kaynaklarından gazetemize söylendiğine göre böyle bir şey olsa da boru hattı mantığını ortadan kaldırmaz. 

Rota değişikliği 
Güvenilir bilgilerimize göre Lefkoşa’nın net rota değişikliği, uluslararası toplumun güçlü oyuncularından gelen yoğun baskılardan kaynaklanıyor. Buna paralel olarak siyasi analizciler, Andonis Samaras’ın Atina-Lefkoşa 3’üncü İşbirliği Yüksek Konseyi’nin kasım ayında iki ülkenin başbakanları düzeyinde, normal şekilde gerçekleştirilmesi kararını da meseleyle iç içe addederek Atina’nın tavrını da aynı kefeye koydular. 

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474