banner564

‘Fırsat var’

Anastasiadis, yarın akşam Berlin’de gerçekleşecek olan görüşme hakkında iyimser konuştu

‘Fırsat var’
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yarın akşam  Berlin’de yapacağı görüşmeyi fırsat olarak gördüğünü açıkladı.

   Alihtia’nın “Başkan Berlin’i Fırsat Görüyor… Başkan Anastasiadis’ten Üçlü Görüşme Öncesinde Net Mesaj” başlıklı haberine göre Anastasiadis, Rum Sözcü Prodromos Prodromu aracılığıyla, Berlin görüşmesini fırsat gördüğünü ve oraya, müzakerelerin en kısa sürede başlaması için siyasi irade ile gideceği mesajını verdi. 
   Anastasiadis’in ve Rum tarafının, gerek referans şartlarında mutabakat sağlanmasını gerekse hemen ardından Crans - Montana tipi gayrı resmî beşli konferans yapılmasını mümkün gördüğüne işaret eden Prodromu,  Berlin görüşmesinin başarı perspektifine değinirken “öteki tarafa da bağlı, siyasi karar meselesidir” dedi.
   Politis “‘Bagajlarını’ Hazırlıyorlar…. Berlin’deki Üçlü Görüşmeye Dair Beklenti Çıtasını Yükseltiyorlar” başlıklı haberinde, Berlin’deki Adlon Kempinski Otel’de gerçekleşecek üçlü görüşme yaklaştıkça “her şey mümkün görüntüsü verme ve iki tarafın temaslara iyimserlikle yaklaştığı” mesajı verme çabasının arttığına işaret etti.
   Gazeteye göre Rum tarafı, Genel Sekreter’in Kıbrıs Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un Ada’yı ziyaretinden beri, üçlü görüşme ışığı altında iyimserlik notası vermeye çalışıyor ve hem resmen hem de bilgi formatında, referans şartlarında anlaşmaya zemin olduğu görüşünü ortaya koyuyor. 
   Anastasiadis’in üçlü görüşmeye, BM Genel Sekreteri ile bundan sonraki olası adımları incelemek için çok iyi fırsat gözüyle baktığını ve devamında özlü ilerleme olabileceği görüşünde olduğunu yazan gazete edindiği bilgileri şöyle aktardı:
    “Kıbrıs Rum tarafı, kısmen BM de, referans şartları metninde veya açıklamada, sonraki adım açısından, özellikle de siyasi eşitlik noktasında kaygı veya kuşku yaratabilecek detaylardan kaçınılması düşüncesiyle hareket edecek. 
Bugüne kadarki temaslardan da görüldüğü kadarıyla, iki taraf arasında altın kesit bulunacağı (asgari müşterekte buluşulacağı) umut ediliyor. Kıbrıs Rum tarafı, hemen önümüzdeki dönemde garantör güçler ile gayrı resmi görüşme de olabileceğine inanıyor. 4 Haziran 2017’deki görüşmelerinde üçlü,  Crans - Montana konferansı yolunun açılmasını kararlaştırdı. Berlin’deki üçlü görüşmeden talep de benzerdir.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473